Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Noi reguli de circulație pe canalele și lacurile din Delta Dunării

Bucureşti: Noi reguli de circulație pe canalele și lacurile din Delta Dunării

DISTRIBUIȚI

  138197 – 08072015  – Accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor pe canalele și lacurile interioare din perimetrul Rezervației Biosferei “Delta Dunării“ (RBDD) se vor desfășura după reguli noi, stabilite printr-o hotărâre aprobată astăzi de Guvern.

            Noile reglementări sunt promovate în scopul reducerii impactului negativ pe care îl are circulația navelor și ambarcațiunilor asupra ecosistemelor și speciilor din zonele adiacente canalelor și lacurilor interioare din Rezervație, potrivit unui comunicat al Guvernului.

            Astfel, indiferent de scop, perioadă calendaristică și de durată, accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor pe canalele și lacurile interioare din perimetrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, cu excepția brațelor Dunării, se fac numai pe baza permisului de acces eliberat de Administrația RBDD.

            Navele și ambarcațiunile propulsate care navighează în perimetrul RBDD vor fi dotate cu dispozitive electronice de transmitere a poziţiei şi vitezei către staţiile fixe, iar sistemul de monitorizare a traficului va fi alcătuit din staţii fixe de localizare şi identificare nave/ambarcaţiuni şi radare de supraveghere.          Măsura are scopul instituirii unui control mai eficient al circulației și accesului navelor și ambarcațiunilor în perimetrul Rezervației Biosferei “Delta Dunării“, (RBDD) precum și identificarea celor care nu respectă regulile de circulație. Prin decizie a Guvernatorului Administrației RBDD, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ adoptat astăzi, vor fi stabilite sistemele de monitorizare pentru orice navă/ambarcațiune monitorizată pentru a i se permite accesul în perimetrul Rezervației.

            De asemenea, prin actul normativ sunt aduse modificări la regulile de circulație, în sensul reducerii vitezei maxime a navelor și ambarcațiunilor pe anumite lacuri și canale din perimetrul Rezervației, în funcție de biodiversitatea din zonă. Actul normativ stabilește canalele de navigație și lacurile interioare pe care este admisă navigația cu maximum 40 de kilometri pe oră, precum și pe cele pe care viteza maximă de circulație este de 15 kilometri pe oră. De asemenea, sunt menționate lacurile și canalele situate în apropierea coloniilor de păsări, pe care este admisă navigația cu viteză maximă de 5 kilometri pe oră.

            Totodată, acostarea/staționarea pontoanelor dormitor în rezervație va fi permisă doar în punctele menționate explicit de actul normativ.

            În zonele strict protejate, accesul și navigația sunt interzise. Fac excepție de la aceste reguli navele și ambarcațiunile aflate în misiune de serviciu în proprietatea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Administrației Rezervației Biosferei “Delta Dunării“, Autorității Navale Române, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Sănătății, altor instituţii din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, precum și Gărzii Naționale de Mediu.

            Supravegherea și controlul respectării regulilor privind accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor pe canalele și lacurile interioare ale Rezervației intră în competența reprezentanților Administrației Rezervației Biosferei “Delta Dunării“. Încălcarea dispozițiilor prevăzute de Hotărârea aprobată astăzi, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, constituie contravenție și se sancționează cu amendă, conform Legii 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu modificările și completările ulterioare. Hotărârea adoptată va înlocui regulile privind accesul și circulația pe canalele și lacurile interioare din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, aprobate prin Ordinul Ministrului Mediului nr. 111/2007.

         Ministerul Mediului a organizat consultări publice asupra proiectului de act normativ la care au participat reprezentanți ai instituțiilor și autorităților locale, ai asociațiilor de pescari, tour operatori, ai ONG-urilor de mediu și alți factori implicați în procesul decizional legat de Rezervația Biosferei Delta Dunării, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.