Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: “RATB risca sa fie ingropata si blocata in datorii”

Bucureşti: “RATB risca sa fie ingropata si blocata in datorii”

DISTRIBUIȚI

138754 – 29072015 – Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) risca sa fie ingropata in datorii, a declarat viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, miercuri.

            „Transportul (public – n.r.) a ajuns intr-un punct critic dupa sapte ani cu Sorin Oprescu la carma Primariei Municipiului Bucuresti, atat din punct de vedere tehnic, cat si financiar. RATB risca sa fie ingropata si blocata in datorii”, a spus Pieptea, scrie Ziare.com.

            Potrivit vieprimarului general, Sorin Oprescu nu a vrut sa incheie un contract de prestare a serviciului de transport public intre RATB si Municipalitate.

            „RATB se afla in acest moment intr-un punct critic generat de lipsa de strategie si actiune a primarului Oprescu. Dincolo de problemele vechi, ce sunt deja cunoscute, legate de reducerea parcului mijloacelor de transport, cresterea timpului de asteptare in statii, aglomeratie si mai nou de lipsa pieselor de schimb, RATB se confrunta cu o problema importanta, aceea de natura financiara”, a mentionat viceprimarul.

            El a spus ca saptamana trecuta ANAF a pus poprire pe contul RATB pentru 84 de milioane de lei, deoarece decizia CGMB de a acorda gratuitati si reduceri pentru anumite categorii de beneficiari nu a fost urmata si de plata contravalorii acestora, in consecinta RATB nu a primit acesti bani si ca atare nu a avut din ce sa plateasca TVA aferent.

            „ANAF a impus sume in cuantum de 272 de milioane de lei pentru perioada septembrie 2007 – martie 2013. Din pacate, acesta este doar inceputul. ANAF evalueaza si TVA-ul aferent gratuitatilor si reducerilor, (…) urmand sa impuna regiei si plata acestor sume. Din calculele mele, din 2007 pana in prezent, suma totala ce va fi imputata RATB este in jurul a 370 de milioane de lei”, a sustinut Cornel Pieptea.

            In opinia sa, lipsa contractului de prestare a serviciului public de transport risca sa aduca Romaniei si o procedura de infringement.

            „Conform legislatiei europene, acordarea unui operator, in cazul nostru RATB, a dreptului de a presta un serviciu public de transport fara a incheia un contract de servicii publice este ilegala. In cei sapte ani de mandat, Oprescu nu a incheiat un astfel de contract, iar Romania risca sa plateasca o amenda de milioane de euro in conditiile in care deja a fost demarata procedura de infringement”, a mentionat viceprimarul Capitalei.

            Totodata, el a prezentat solutiile pe care le va propune Consiliului General si primarului Oprescu. „In primul rand trebuie eliminata cauza ce a dus la generarea acestor sume imputate de ANAF si trebuie incheiat contractul de delegare a serviciului public intre Municipalitate si Regie”, a atras atentia viceprimarul.

            El a semnalat ca este nevoie de implicarea Primariei Municipiului Bucuresti pentru ca RATB sa poata obtine reesalonarea debitului imputat de ANAF de 272 de milioane de lei.

            Pieptea a mai propus un program multianual de investitii pentru constructia si modernizarea de tramvaie, integrarea mijloacelor de transport RATB in sistemul de management al traficului si instalarea unui sistem automat de numarare a calatorilor. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.