Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Şeful Cancelariei Prezidenţiale vrea finanţare de la stat pentru fundaţiile politice

Bucureşti: Şeful Cancelariei Prezidenţiale vrea finanţare de la stat pentru fundaţiile politice

DISTRIBUIȚI

138607 – 24072015 – Seful Cancelariei Prezidentiale, Dan Mihalache, considera ca, dupa viitoarele alegeri, partidele politice ar trebui sa gaseasca un consens pentru a elabora un proiect legislativ care sa vizeze finantarea de la stat a fundatiilor politice. El a declarat joi, cu prilejul lansarii documentului de politici publice „Reconectarea Europei cu cetatenii sai – rolul fundatiilor politice”, eveniment organizat de Institutul Social Democrat „Ovidiu Sincai”, in parteneriat cu Reteaua Europeana a Fundatiilor Politice, ca „o politica de stat care sa sustina fundatiile politice” ar trebui sa fie o tema de dezbatere, potrivit Hotnews.ro.

            „Dupa alegeri, ar trebui sa ne gandim serios la construirea unei coalitii, in asa fel incat o lege referitoare la finantarea fundatiilor politice sa treaca prin Parlament. (…) Democratia costa, iar fundatiile politice au un rol in intarirea sistemului democratic, fie ca e vorba de diseminarea valorilor democratice, de pregatirea procesului electoral, a cetatenilor pentru procesul electoral, fie ca e vorba de pregatirea viitorilor politicieni. Daca vrem sa folosim acest instrument, atunci statul trebuie sa-l ajute”, a afirmat Mihalache.

            El a mentionat ca fundatiile politice din Germania sunt finantate de catre stat, iar in Statele Unite ale Americii sunt, de asemenea, sustinute institutele republican si democrat.

            Potrivit lui Mihalache, in domeniul finantarii fundatiilor politice, ca si in materia legislatiei electorale sau a finantarii partidelor „trebuie sa existe un consens”, fiindca, in lipsa acestuia, „vor exista intotdeauna actori care vor prelua tema si o vor distruge, spunand ca cheltuim bani pentru politicieni”.

            Seful Cancelariei Prezidentiale a precizat ca ideea finantarii fundatiilor politice de catre stat a existat si in trecut, insa „ea s-a blocat din ratiuni populiste”. „Stiu ca la un moment dat a mai existat o asemenea idee, dar ea s-a blocat asa cum se blocheaza toate ideile la noi, din ratiuni populiste. Poate ca intr-o zi vom abandona si populismul asta. Ar putea sa fie o finantare prin intermediul unei institutii. De pilda, in Germania exista o chestie care se cheama Centrala Federala pentru Cultura Politica. Se pot gasi anumite formule, nu este o chestiune strict financiara, ci este o chestiune si de a-i da un rol prin legislatie, de a le recunoaste inclusiv prin legislatie”, a intarit Mihalache.

            Intrebat daca un proiect legislativ care sa vizeze finantarea de la stat a fundatiilor politice ar putea fi elaborat inaintea alegerilor din 2016, Dan Mihalache a replicat: „Sunt prea multe teme de conflict care in momentul de fata sunt pe agenda politica. Am dat un interval de timp rezonabil (dupa viitoarele alegeri – n.r.) , poate s-o mai linisti si lumea si n-o mai fi in campanie electorala permanenta. Macar pentru doi-trei ani”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.