Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Toate Constituţiile din UE, disponibile on-line în română

Bucureşti: Toate Constituţiile din UE, disponibile on-line în română

DISTRIBUIȚI
constitutia

138091- 03072015  – Ministerul Justitiei anunţă că a lansat aplicația ”Codex-ul Constituțional ” pentru telefoane mobile cu sistem de operare și serviciul on-line dedicat acestui proiect.

            „Anul trecut, am reușit, după aproape 25 de ani timp în care cetățenii români trebuiau să plătească pentru a avea acces la legislația României, să oferim acces gratuit la întreaga baze de date legislativă. Începând din această săptămână, prin acest nou proiect, facem un pas înainte și oferim, de asemenea gratuit, tuturor celor interesați acces la Constituțiile tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, traduse în limba română. Este, din punctul meu de vedere, o altă modalitate prin care încercăm să creștem gradul de educație juridică în rândul cetățenilor, pentru că un cetățean informat, care își cunoaște drepturile și obligațiile, va fi mult mai responsabil, mult mai interesat de bunul mers al instituțiilor, dar și mult mai implicat în dezbaterile publice.  În același timp, căutăm modalități prin care să extindem și să dezvoltăm programul de educație juridică în școli pe care l-am lansat în 2013 și prin care peste 500 de magistrați, în mod benevol, predau copiilor noțiuni de bază despre legi și importanța respectării lor. Pentru Ministerul Justiției este o noutate, fiind pentru prima dată când lansăm o aplicație cu conținut juridic dedicată telefoanelor inteligente, dar încercăm astfel să transmitem aceste informații către cât mai multe persoane, ” a declarat ministrul justiței, Robert Cazanciuc.

            Codex-ului constituțional – Constituțiile statelor membre ale Uniunii Europene, lucrare realizată de Ministerul Justiției în parteneriat cu Centrul de Drept Constituțional și Instituții Politice (CDCIP) din cadrul Facultății de Drept a Universității București, a fost lansat mierucuri 1 iulie 2015.

            Proiectul, finanțat de Banca Mondială, a beneficiat de sprijinul cadrelor didactice din cadrul Facultății de Drept a Universității București și a presupus  traducerea în limba română a celor 27 de constituții ale statelor membre ale U.E. și tipărirea unui Codex care cuprinde atât textele constituționale traduse cât și prezentările acestora.

            Varianta electronică a Codexului este publicată pe site-ul Ministerului Justiției, iar datele pot fi accesate și prin intermediul aplicației pentru telefoanele cu sistem de operare Android și iOS (în curs de aprobare pentru publicare în magazinul dedicat), potrivit unui comunicat al MInisterului Justiţiei. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.