Acasă Centru Covasna Covasna: “Aurul şi argintul antic al României” la Muzeul Secuiesc din Sfântu...

Covasna: “Aurul şi argintul antic al României” la Muzeul Secuiesc din Sfântu Gheorghe

DISTRIBUIȚI

138727 – 29072015 –  Expoziţia-eveniment itinerantă “Aurul şi argintul antic al României” va fi expusă între 30 iulie și 6 septembrie 2015, la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe (Covasna), anunță Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

            Organizată de MNIR în colaborare cu muzeul gazdă, expoziţia reprezintă un eveniment cultural de excepţie al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 29 iulie începând cu orele 12.00 (accesul va fi permis numai pe bază de invitaţie), în prezenţa lui Sándor Tamás – preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna, a lui Ernest Oberländer-Târnoveanu – director general al MNIR şi a lui Mihály Vargha – director general al Muzeului Naţional Secuiesc.

            „Aurul şi argintul antic al României” reprezintă încununarea cu succes a unui proiect muzeologic de anvergură naţională, unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate în România în ultimii 20 de ani. Expoziţia propune o impresionantă incursiune istorică, ce acoperă o perioadă de peste 6.000 de ani. Este pentru prima oară când publicul din România are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- şi protoistorice sau de epocă clasică din colecţiile muzeale din ţară.

            Peste 1000 de piese arheologice din metale preţioase de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică vor putea fi admirate cu această ocazie. Dintre aceste însemnate capodopere, toate descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României, amintim doar brăţările dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia şi Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut publicului sub numele de Cloşca cu puii de aur.

            Din patrimoniul Muzeului Naţional Secuiesc vor fi expuse tezaurele din Peteni şi Şimleul Silvaniei, datând din secolul I. î.e.n., păstrate în colecţia de arheologie a muzeului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.