Acasă Sud-Vest Mehedinti Mehedinţi: Percheziţii în 15 judeţe la suspecţi de evaziune fiscală

Mehedinţi: Percheziţii în 15 judeţe la suspecţi de evaziune fiscală

DISTRIBUIȚI

138025 – 02072015  – Poliţiştii, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române, efectuează joi 58 de percheziţii, în 15 judeţe şi în Bucureşti, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 18.000.000 de lei, prin evaziune fiscală.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mehedinţi, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, efectuează joi 58 de percheziţii domiciliare în judeţele Mehedinţi, Bihor, Cluj, Timiş, Arad, Ilfov, Maramureş, Sibiu, Bacău, Braşov, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Mureş şi Neamţ şi în Bucureşti.

Percheziţiile se desfăşoară la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile societăţilor administrate de acestea, urmând a fi puse în executare 47 de mandate de aducere.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2008 – 2014, 46 de persoane, în calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administratori, împuterniciţi) ai unor societăţi comerciale, ar fi angrenat firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală.

Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi componente auto, materiale reciclabile) în valoare totală de peste 14.000.000 de euro (peste 63.000.000 de lei), pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Prin aceste operaţiuni fictive, bugetul general consolidat ar fi fost prejudiciat cu peste 4.000.000 de euro (peste 18.000.000 de lei).

Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operaţiuni financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor.

Astfel, ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei banilor, cunoscând că provin din evaziune fiscală.

Acţiunea se desfăşoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, iar la ea participă peste 250 de poliţişti.

Activităţile beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.