Acasă Economie Mehedinți: Sindicaliștii de la RAAN, proteste extreme

Mehedinți: Sindicaliștii de la RAAN, proteste extreme

DISTRIBUIȚI

 138281 – 13072015  – Aproximativ 2.400 de salariați ai Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin și 700 de mineri de la Mina Husnicioara încep de luni, 13 iulie,  ample actiuni de protest. Cu toții cer Guvernului banii promiși pentru funcționarea RAAN până la închiderea controlată, în prezent aceștia având restanță salarială la lichidarea lunii mai.

Președintele Sindiacatului Termo Halânga, Alexandru Tănase, citat de informatiadeseverin.ro, a declarat, sâmbătă, că angajații platformelor Romag Termo și cei ai Romag Prod, ambele componente ale RAAN, împreună cu cei 700 de angajați ai Minei Husnicioara care furnizează cărbune către RAAN, încep protestele întrucât Guvernul nu a virat banii promiși pentru funcționarea companiei până la sfârșitul lunii august 2015, când ar începe procedurile de închidere controlată.

Aceeași sursă a mai precizat că salariații nu au primit lichidarea pentru luna mai, banii de salarii fiind folosiți pentru cumpărarea de materie primă în vederea funcționării companiei până la sfârșitul lunii iulie.

”Începând cu data de 13 iulie 2015, salariații din Regia Autonomă pentru Activități Nucleare declanșează acțiunile de protest pe timp nelimitat, împotriva Guvernului, Guvern care a dat dovadă de incompetență și dezinteres față de situația dramatică în care se află acest agent economic și salariații săi. La acțiunle de protest vor participa toate sindicatele din RAAN, dar și Sindicatul de la Mina Husnicioara, toate afiliate Federației Energetica, federație membră a Blocului Național Sindical. Acțiunile de protest vor fi coordonate și conduse de Dumitru Costin și Ion Pisc.”, a declarat liderul Sindicatului Romag Termo.

Sindicatele salariaților din RAAN și Mina Huniscioara au obținut aprobările necesare pentru proteste în perioada 13 – 17 iulie.

Conform programului stabilit de sindicate, luni în jurul orei 7.00, schimbul III de la platformele Romag Prod și Romag Termo nu a ieșit din tură, salariații rămânând la lucru timp de patru ore, conform responsabilităților pe care le au în contractul de muncă. Schimbul I nu a intrat la program, a rămas în fața unităților la protestul organizat de sindicate. Aceșasi lucru ar urma să se întâmple pe parcursul celorlalte zile până la sfârșitul săptămânii.

În cursul zilei de marți, angajații vor pleca într-un marș de protest de la Platformelor Romag Prod și Romag Termo până la Prefectura Mehedinți.

”Marți avem acțiune de protest în marș de la unitățile RAAN până la Prefectura. De la ora 8 plecăm și la ora 10 preconizăm să ajungem la Prefectură, iar între orele 10 și 12 preconizăm să avem un miting de protest și sperăm să ne onoreze cu prezența membrii Guvernului împlicați în rezolvarea problemei RAAN. Indiferent care va fi această rezolvare, ea trebuie să aibă în centrul ei salariații.”, a mai spus Alexandru Tănase.

Potrivit liderului de sindicat, se iau în calcul și alte forme de protest, mergându-se până la greva foamei, în condițiile în care Guvernul nu le rezolvă revendicările.

”Situația este dramatică. Populația poate nu își dă seama acum prin ce trecem, dar repercursiunile se vor vedea la toamnă. Pe ei (n.r. membrii Guvernului) nu îi interesează locuitorii municipiului Drobeta Turnu Severin, ei au grijă de palamentari, de demnitari. Am participat la toate discuțiile care au avut loc la București. Au zis în luna mai că ne dau 50 de milioane să aveți pentru parcurgerea memorandumului până la 31 august, dar nu avem disponibilitate financiară să vi-i dăm pe toți o dată, vă dăm 25 de milioane în mai și 25 de milioane în iunie. Suntem în iulie deja și ca să nu riscăm o oprire în avarie care înseamnă faliment și pierderea plătilor din contract și a veniturilor de completare, salariații au înghițit în sec și banii lor din lichidări s-au dus pe cărbune ca să mai avem de funcționat până spre finalul lunii iulie.”, a explicat liderul Sindicatului Romag Termo.

La protestul organizat marți, în fața Prefecturii Mehedinți sunt așteptați să participe și cei 700 de mineri din cadrul Minei Husnicioara, a căror activitate depinde n proporție de 90% de funcționarea RAAN către care livrează cărbunele extras.

Prin acțiunile de protest din perioada 13 – 17 iulie, sindicatele solicită Guvernului bani pentru funcționare, pentru cărbune și păcură, salarii și oprirea în regim de de siguranță. O închidere necontrolată ar însemna o oprire a instalaţiilor în avarie, care ar reprezenta un pericol şi pentru lucrătorii din zonă şi pentru mediu. Instalaţiile vehiculează hidrogen sulfurat care este un gaz toxic cu un grad mare de explozie.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar salariații ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în data de 17 februarie 2015, conform actului, apa caldă şi căldura urmând să fie oprite în municipiu, de la sfârşitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorității salariaților care ar trebui să primească în funcție de vechime, timp de doi ani, 24 de salarii medii pe economie.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013 din cauză că nu şi-a mai putut plăti datoriile către stat şi furnizori. Înainte de data intrarea în insolvenţă RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi. Numărul acestora este în prezent de circa 2.300. Compania avea la momentul intrării în insolvenţă datorii de 680 mil. lei, însă în perioada insolvenţei a mai acumulat datorii de alte zeci de milioane de lei. Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN. – PROMPT MEDIA, sursa: informatiadeseverin.ro

Citește și:

 

http://www.promptmedia.ro/?s=M%C4%83suri+de+protec%C8%9Bie+social%C4%83+pentru+persoanele+disponibilizate&x=0&y=0

http://www.promptmedia.ro/?s=Reglement%C4%83ri+bugetare+pentru+achizi%C8%9Bia+de+ap%C4%83+grea+&x=0&y=0

http://www.promptmedia.ro/?s=Cortina+peste+apa+grea&x=0&y=0

http://www.promptmedia.ro/?s=Ministrul+pentru+energie+a+sesizat+DNA+pentru+7+milioane+euro+prejudiciu+la+RAAN&x=0&y=0

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.