Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ce a făcut premierul la DNA

Bucureşti: Ce a făcut premierul la DNA

DISTRIBUIȚI
http://www.stiripesurse.ro/ponta-ironie-la-iesirea-de-la-dna_964628.html

139192 – 19082015 – Potrivit unor surse judiciare, expertiza a dus la menţinerea prejudiciului stabilit iniţial de procuror: 181.000 lei şi o maşină, anunță stiripesurse.ro, cu referire la prezenta premierului, in aceasta dimineata, la DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă rezultatele expertizei din dosarul Rovinari -Turceni.

În 13 iulie, Victor Ponta a fost chemat luni la DNA, unde a fost anunţat că în dosar s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile şi că procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce îi aparţin în dosarul Rovinari-Turceni în care acesta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Tot atunci, DNA i-a schimbat calitatea în acest dosar din suspect în inculpat, premierul prevalându-se de dreptul la tăcere, astfel că nu a dat o declaraţie în faţa procurorului.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA „Şova şi Asociaţii” de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Dan Şova şi al persoanelor din sfera sa relaţională.

La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relaţiile contractuale ale societăţii de avocatură SCA „Şova şi Asociaţii”, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.

Conform DNA, în urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat că, la 30 august 2007, între SCA „Şova şi Asociaţii”, reprezentată de Dan Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta VicVictor-Viorel”, reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea.

Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată.

În convenţie s-a prevăzut că, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

Prin act adiţional, arată procurorii, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Victor Ponta.

Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Victor Ponta a devenit ministru.

Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Victor Ponta a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, precizează DNA.

Procurorii susţin că facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate.

De asemenea, în perioada 11 noiembrie 2008 – iunie 2009, Victor Ponta a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10.

În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aproximativ 6.000 lei/ lună) şi alte obligaţii către firmă de leasing, în total, 79.641,11 lei.

În luna iunie 2009, Victor Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi.

DNA mai precizează că autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, la solicitarea expresă a lui Victor Ponta, informează Agerpres.

La ieșirea de la DNA, premierul a confirmat finalizarea expertizei contabile, însă declarațiile sale au fost ambigue: ”S-a terminat expertiza, am platit cu 2.000 de lei in plus taxe, dar nu le mai cer de la statul roman”:

„O sa mai dau declaratii cand ma mai cheama procurorul, cu avocatul, si eu ma prezint”, a mai spus Victor Ponta, refuzand sa raspunda altor intrebari venite din partea numerosilor jurnalisti prezenti in fata sediului DNA. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.