Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Medicii protestatari s-au aliat pentru a cere modernizarea sistemului de sanatate

Bucureşti: Medicii protestatari s-au aliat pentru a cere modernizarea sistemului de sanatate

DISTRIBUIȚI

 139136 – 17082015 –  In urma sugestiilor primite din partea foarte multor membri ai grupului “Medici gata de greva generala”, format pe Facebook şi ajuns in prezent la peste 21.000 de membri, grupul de initiativa a hotarat luni ca aceasta miscare spontana a cadrelor medicale sa poarte numele de “Alianta medicilor pentru modernizarea in sanatate”.

            Reactia cadrelor medicale a fost generata de hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a decis ca medicii sunt considerati functionari publici dupa legea penala, facandu-i astfel pasibili de inchisoare daca primesc o donatie din partea pacientilor.

            „In ultimii 25 de ani toate guvernele au luat bani de la sanatate si i-au dat in alta parte, asumand faptul ca pacientul vine cu plicul la doctor. Existenta plicului este un mod degradant atat pentru medic cat si pentru pacient, de a recompensa un serviciu medical, total neavenit pentru o tara moderna, si care trebuie eliminat”, a spus dr. Coriu Letitia, a carei scrisoare a generat reactia de protest pe Facebook.

            „Noi nu dorim sa primim plicuri ori sa se legalizeze spaga. Dorim salarii decente, dupa masura responsabilitatii pe care o avem fata de oameni, si conditii optime in spitale sa putem oferi un serviciu medical de calitate pacientilor nostri”, a adaugat dr. George Ilie.

            Conform datelor oferite de Ministerul Sanatatii, in ultimii 4 ani au plecat din Romania peste 7.000 de medici, motivatia principala fiind salarizarea foarte slaba si conditiile proaste din spitale. Salariul unui medic rezident, de exemplu, este de 1.600 lei, iar al unui medic primar, de deciziile caruia depind vietile dintr-o intreaga sectie, este in jur de 2.200 lei.

            „Bani exista pentru sanatate, insa sunt prost gestionati de catre politicieni, ceea ce are efect negativ asupra sanatatii tuturor romanilor. A venit timpul ca situatia aceasta perpetuata de 25 de ani sa inceteze, iar sistemul de sanatate din Romania sa intre intr-un proces de modernizare si aducere la standarde europene”, a spus dr. Coriu.

            Scopul principal al Aliantei Medicilor este de a coaliza atat cadre medicale cat si pacienti pentru a sustine modernizarea sistemului de sanatate din Romania, astfel incat pacientii sa se bucure de servicii de cea mai buna calitate, iar medicii de conditii optime sa isi poata desfasura activitatea performant, in folosul pacientilor.

            „Dupa 25 de ani de promisiuni, minciuni si batjocoriri atat a medicilor cat si a pacientilor, impreunăaputem genera o reala modernizare a sistemului medical din Romania”, a concluzionat Dr. Coriu. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.