Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Priorităţi pentru SNA

Bucureşti: Priorităţi pentru SNA

DISTRIBUIȚI
http://www.presidency.ro/?_RID=foto
http://www.presidency.ro/?_RID=foto
http://www.presidency.ro/?_RID=foto

139404 – 27082015 –  Preşedintele Klaus Iohannis a participat joi la conferința organizată de Academia de Științe ale Securității Naționale pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării.

“Am spus mereu că România nu dorește să fie doar un beneficiar de securitate, ci și un furnizor. Vin în fața dumneavoastră și vă spun de această dată că România nu trebuie să fie doar un furnizor de securitate, ci și de idei despre securitate, de viziune despre cum trebuie organizată securitatea în secolul XXI”, a afirmat preşedintele Iohannis în alocuţiunea susţinută la conferinţă.

În continuare. şeful statului a enumerat priorităţile din acest an referitoare la Strategia Naţională de Apărare (SNA).

“În primul rând, Strategia Națională de Apărare va trebui urmată și dublată de un plan de aplicare la nivelul tuturor autorităților cu atribuții în domeniu și vizate de cadrul stabilit prin conținutul acesteia. Tot în aplicarea Strategiei va fi nevoie de un ghid care să asigure o unitate de abordare și interpretare și să nu lase loc ambiguităților. În al doilea rând, va trebui să ne gândim la unificarea, corelarea și actualizarea legislației în domeniu. Acest rol revine partidelor și Parlamentului, dar ca președinte sunt serios preocupat ca România să aibă un cadru normativ coerent, clar și adaptat realităților în materie de securitate națională. În secolul XXI România nu își mai poate permite să opereze decât cu rigoare, iar acest lucru începe de la definirea legislației. În fine, dar nu în ultimul rând, cred că este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, indiferent de contextul politic sau de orice alte circumstanțe. Consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, întărirea profilului României în NATO şi UE şi intensificarea cooperării regionale se numără printre obiectivele naţionale de securitate pe care Strategia le afirmă.  România și-a asumat angajamentul de a furniza securitate în regiune, de a susţine procesele de stabilizare, reformă, democratizare şi integrare în zonă, de a promova o Europă sigură, liberă şi prosperă, nu doar în interiorul NATO și al Uniunii Europene, ci şi în vecinătatea acestora. Trebuie să dovedim că, pe lângă apartenenţa noastră la NATO, avem și capabilităţile necesare pentru a participa la apărarea colectivă”, a afirmat preşedintele.

La conferinţă au fost prezenţi vicepremierul Gabriel Oprea, ambadadorul George Maior, președintele Academiei de Științe ale Securității Naționale, Remus Pricopie, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, adjunctul directorului Serviciului Român de Informații, general-locotenent Viorel Voinescu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Niţu, membri ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne și ai Academiei de Științe ale Securității Naționale – PROMPT MEDIA

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.