Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Trimişi în judecată pentru despăgubiri care au prejudicat statul cu 70...

Bucureşti: Trimişi în judecată pentru despăgubiri care au prejudicat statul cu 70 milioane euro

DISTRIBUIȚI

 139334 – 25082015 –  DNA i-a trimis în judecată pe deputatul Marko Attila, fostul deputat Catalin Nicolescu, omul de afaceri Horia Simu si pe fosta sefa a Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor (ANRP) Ingrid Zaarour, alaturi de alte patru persoane, intr-un dosar in care statul roman s-a constituit parte civila pentru un prejudiciu de 70 de milioane de euro.

            Potrivit unui comunicat al DNA, “în februarie 2008, inculpatii Zaarour Ingrid, Iuoras Mihnea Remus, Nicolescu Theodor Catalin, Zaharia Lefter Constantin, Marko Attila Gabor si Nicolescu (Fosta Barbulescu) Ionela Mihaela, in calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, desi aveau atributia exclusiva de a analiza si stabili cuantumul final al despagubirilor pe baza unui raport de evaluare care sa foloseasca, pentru stabilirea valorii de piata, tranzactii de vanzare-cumparare efective, au hotarat acordarea despagubirilor unui cesionar de drepturi litigioase pe baza unui raport de evaluare intocmit de inculpatul Hanu Alexandru Florin, bazat exclusiv pe oferte de vanzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea terenului in suprafata de 97.509 mp cu aproape 50%.  Incepand cu anul 2006 si pana la data de 15 ianuarie 2008, Simu Horia a sprijinit si inlesnit nerespectarea prevederilor legale de catre presedintele, vicepresedintele si membrii Comisiei prin depunerea la dosarul de despagubire a mai multor inscrisuri (adeverinte medicala si o expertiza extra judiciara) prin care s-au justificat, necorespunzator realitatii, o stare de sanatate precara si o identificare gresita a terenului, in scopul acreditarii ideii de imposibilitate de restituire in natura si de urgenta in solutionarea dosarului”.

            Astfel, Horia Simu ar fi intrat in posesia unor despagubiri necuvenite. „Prejudiciul provine din aceea ca, in dosarul de despagubire nr. 38386/CC/2007, a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 97.509 metri patrati de 128.276.015 euro (1315,53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei”, arata DNA.

            Ddupa obtinerea despagubirilor, in conditii nelegale, inculpatul Simu Horia cunoscand provenienta ilegala a sumelor de bani obtinute din dosarul de despagubire si in scopul disimularii naturii reale a acestora a procedat la transformarea lor, schimbandu-le din lei in valuta si apoi transferand cea mai mare parte a fondurilor banesti realizate din valorificarea actiunilor de la Fondul Proprietatea in favoarea unor societati off-shore, controlate de catre el, cu justificarea contract de imprumut/ restituire imprumut. Din aceste societati, produsul infractional a fost utilizat pentru achizitionarea de actiuni la societati comerciale din Romania, rascumpararea unor creante de la banci etc.”, se mai arata in comunicat

            Concret, in perioada martie 2008 – august 2008, Simua dispus transferul si a schimbat sumele de 9.577.000 euro, 10.010.000 dolari si 3.828.623 lei, cunoscand ca provin din savarsirea de infractiuni, in conturile unor societati de tip off-shore, pentru ca apoi sa le transforme in actiuni la Compania de Constructii Cai Ferate – CCCF Bucuresti S.A, SC Foradex SA si Cuprom SA, spun procurorii.

            DNA a dispus mai multe masuri asiguratorii in dosar, de la imobile, masini si conturi bancare, pana la opere de arta si pietre pretioase ale inculpaţilor.

            Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse de procurori. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.