Acasă Politic FMI pe cale să rupă tradiţia

FMI pe cale să rupă tradiţia

DISTRIBUIȚI

 138848 – 03082015 – Traditia dupa care la conducerea FMI este desemnat un european, iar la conducerea Bancii Mondiale, un american, instituita dupa Al Doilea Razboi Mondial, este la ora actuala contestata, motiv pentru care viitorul director general al Fondului ar putea ajunge si un neeuropean, desemnat „dupa merit”, a declarat actualul sef adjunct al FMI, americanul David Lipton.

            David Lipton, directorul general adjunct al FMI, a declarat la BBC World Service ca traditia dupa care un european conduce Fondul, iar un american Banca Mondiala este in prezent contestata de membri ai acestei institutii financiare, motiv pentru care acela care va prelua conducerea Fondului dupa expirarea mandatului Chritinei Lagarde ar putea fi  un neeuropean, selectat „strict dupa merit”.

            Kenneth Rogoff, fost economist sef al FMI, a calificat, si el, aceasta traditie drept un „incredibil anacronism”, reamintind ca opozitaia cea mai puternica  fata de ea s-a manifestat in special in timpul crizei zonei euro.

            Potrivit lui David Lipton, la plecarea  Christinei Lagarde  din functie, la conducerea FMI vor putea candida  personalitati  din intreaga lume a membrilor  institutiei.

            „Sunt din ce in ce mai multe persoane calificate, provenind de pretutindeni, nu doar din Europa si SUA”, a subliniat David Lipton, “si cred ca focalizarea  asupra crizei din Statele Unite la inceputul crizei financiare mondiale, precum si asupra Europei  a creat sentimentul ca trebuie sa avem un evantai mai larg de optiuni  pentru functia de director general al Fondului”.

            Christine Lagarde a preluat conducerea FMI in 2011, dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn.

            Mandatul ei de 5 ani se incheie la sfarsitul anului viitor, dar din surse informate s-a aflat despre intentia sa ca in luna iunie 2016  sa-si prezinte candidatura la un al doilea mandat, in cazul in care va constata ca poate beneficia de sprijinul majoritatii membrilor Fondului. – PROMPT MEDIA

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.