Acasă Externe Franța: Măsuri britanico – franceze de gestionare a imigranților

Franța: Măsuri britanico – franceze de gestionare a imigranților

DISTRIBUIȚI

139256 – 21082015 –  Europa se află într-un impas în gestionare a imigraţiei, numărul refugiaţilor la frontierele UE crescând dramatic cu fiecare zi. Miniştrii de Interne francez şi britanic, Bernard Cazeneuve şi, respectiv, Thereza May, au semnat joi la Calais un acord asupra imigranţilor, subiectul fiind discutat  la Berlin, unde guvernul aşteaptă un număr-record de cereri de azil în acest an.

Acordul de la Calais prevede o secţiune „de întărire a angajamentului comun pentru securitatea sitului, lupta comună contra filierelor crimei organizate a celor ce aduc imigranţii ilegali, traficul de fiinţe umane şi imigraţia clandestină”.

La Calais s-a dezvoltat o economie în umbră care ajută imigranţii să ajungă ilegal în Marea Britanie. De la începutul lunii august, Eurotunnel a respins până la 1.700 de tentative ale imigranţilor de forţare a dispozitivelor de securitate pentru a ajunge pe sol britanic.

Securitatea  în zona franceză a Eurotunnel a fost deja întărită prin instalarea de noi garduri de siguranţă şi suplimentarea forţelor de poliţie. Odată cu semnarea acordului, la Calais vor fi desfăşuraţi poliţişti britanici pentru „a ajuta autorităţile franceze să lupte contra organizaţiilor criminale care forţează trecerea ilegală” a imigranţilor între Franţa şi Marea Britanie.

Numărul imigranţilor sosiţi la frontierele exterioare ale Uniunii Europene s-a triplat în iulie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ajungând la 107.500, potrivit Agenţiei europene pentru gestionarea cooperării operaţionale la frontierele exterioare, Frontex, însărcinată cu supravegherea limitelor spaţiului Schengen.

Agenţia a publicat la 18 august cifre de o amploare inedită – este pentru prima oară după 2008, an în care agenţia a început să stabilească aceste liste, că limita de 100.000 imigranţi într-o lună, a fost depăşită. În prima linie se află Italia, Grecia şi Ungaria, pentru care Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (HCR) a difuzat marţi cifre-record – între 8 şi 14 august, 20.843 refugiaţi au ajuns în Grecia, echivalentul a jumătate din cei veniţi pe mare în ţară în cursul întregului an 2014.

Frontex a confirmat că jumătate din sosiri au avut loc prin Marea Egee şi au privit în mod special insulele elene Kos, Samos, Chios şi Lesbos, unde se înghesuie refugiaţi sirieni şi afgani. În acelaşi timp, 20.000 eritreeni şi nigerieni au ajuns în Italia după traversări periculoase pornite de pe coastele libiene, notează România Liberă.

La frontierele ungare au fost detectaţi 34.800 imigranţi. Germania, destinaţia aleasă de numeroşi imigranţi, pregăteşte ridicarea cotei pentru 2015 în contextul creşterii numărului celor care cer azil, care ar putea ajunge la 800.000, o cifră-record, potrivit cotidianului Handelsblatt. Potrivit statisticilor Eurostat, în 2014 Germania a primit 32,4% din totalul celor care au cerut azil în UE.

Cancelarul german, Angela Merkel a declarat că situaţia este „extrem de nesatisfăcătoare” şi a avertizat că problema imigranţilor va preocupa europenii „mult mai mult decât Grecia şi stabilitatea euro”.  – PROMPT MEDIA

foto:bbc.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.