Acasă Externe SUA: 30 de țări pregătite de cel mai mare exercitiu amfibiu al...

SUA: 30 de țări pregătite de cel mai mare exercitiu amfibiu al NATO

DISTRIBUIȚI

139357 – 26082015 –  Trupele armatei americane sunt pregatite sa debarce in sudul Europei pentru a participa la cel mai mare exercitiu amfibiu derulat de NATO in ultimii 10 ani, anunță Corps Marine Times.

         Tarmurile Spaniei, Portugaliei si Italiei vor deveni un imens camp de antrenament pentru 36.000 de soldati din 30 de tari convocati in cadrul Operatiunii Trident.

Exercitiul militar, programat in perioada 3 octombrie-6 noiembrie, va include participarea fortelor navale, aeriene, a trupelor de uscat si de infanterie marina din cadrul armatei SUA.

Operatiunea Trident pune accent pe incurajarea tarilor aliate din sud-estul Europei pe fundalul tensiunilor in crestere din estul Ucrainei si a unui comportament tot mai agresiv al Moscovei.

In timp ce tarile gazda, Italia, Spania si Portugalia, nu vad in Rusia un potential pericol, nu acelasi lucru se poate spune si despre tartile membre ale aliantei din imediata vecinatate a Rusiei, remarca Luke Coffey, expert militar in cadrul Fundatiei Heritage din Washington.

Realitatea este ca NATO ramane o alianta defensiva, prin aceasta intelegand ca Estonia este protejata in acelasi fel ca si Spania sau Statele Unite. Un atac asupra Estoniei inseamna un atac asupra Spaniei, chiar daca Madridului ii convine sau nu„, spune Coffey.

In cadrul masivei operatiuni, fortele militare din diferite state europene vor lucra cot la cot cu soldatii americani in simularea unor situatii reale de lupta pe tarm sau in largul apelor.

Pana acum se stie precis ca fortele tereste ale armatei americane vor avea un contingent de 2200 de soldati, la care se adauga 800 de puscasi marini, noteaza Business.24

Momentele culminante ale exercitiului NATO vor fi reprezentate de o operatiune de eliberare a unei nave spaniole captive in largul marii, urmata de o debarcare cu echipamentul greu de lupta si infiltrarea trupelor aeropurtate intr-un teritoriu ostil.

Mobilitatea trupelor, constand in debarcari rapide si inaitarea in teritoriul inamic, reprezinta cateva strategii pe care Marina Americana si Corpul Infanteriei Marine vrea sa le testeze cu aceasta ocazie.

Un astfel de exercitiu blitz se va derula in portul spaniol Rota, dupa care trupele vor inainta aproximativ 450 de kilometri in interiorul continentului.

Operatiunea Trident nu se va limita doar la participarea trupelor NATO, acesta implicand colaborarea cu 12 asociatii umanitare si ONG-uri cu activitate globala.

In timp ce majoritatea analistilor vad in Rusia cea mai mare amenintare la securitatea regionala, reprezentantii unor guverne europene au profitat de ocazie ca sa ii asigure pe locuitori ca exercitiul este menit sa demonstreze capacitatea de a riposta impotriva valului de imigranti de la portile Europei.

Este o retorica viciata, ceea ce conteaza este ca, la finalul Operatiunii Trident, vom avea trupe NATO mult mai bine pregatite”, a comentat Luke Coffey. – PROMPT MEDIA

foto:adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.