Acasă Externe Tensiuni în Peninsula Coreeană: Nordul cere o reuniune de urgenţă a Consiliului...

Tensiuni în Peninsula Coreeană: Nordul cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate

DISTRIBUIȚI

139249 – 21082015 –  Coreea de Nord a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa organizeze o reuniune de urgenta pentru a discuta despre manevrele militare comune dintre SUA si Coreea de Sud, a anuntat joi misiunea nord-coreeana, transmite AFP.

            Reprezentantul permanent nord-coreean la ONU, Ja Song Nam, a făcut această cerere printr-o scrisoare, trimisă miercuri Consiliului, cu o zi înainte de schimbul de focuri de la frontieră între Phenian și Seul.

            Pe de altă parte, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat trupelor de la frontieră să fie în stare de alertă și pregătite de luptă, a indicat vineri agenția oficială nord-coreeană KCNA.

            Phenianul a luat această decizie în cadrul unei reuniuni convocate de urgență joi a puternicei Comisii Militare Centrale, prezidată de Kim Jong-Un. Trupele trebuie să fie „pe deplin pregătite de luptă și să lanseze operațiuni surpriză”, a relatat KCNA, citându-l pe liderul nord-coreean.

            Coreea de Nord cere cu regularitate Consiliului de Securitate să ia în discuție exercițiul militar comun între SUA și Coreea de Sud, denumit Ulchi Freedom, care a început luni și care urmează să se încheie la 28 august.

            Exercițiul, simularea unei invazii din partea unei Corei de Nord dotată cu arme nucleare, implică 50.000 de militari sud-coreeni și 30.000 de militari americani.

            „În cazul în care Consiliul ignoră încă o dată solicitarea justă a Republicii Populare Democrate Coreene de a discuta despre exercițiul comun cu SUA, atunci va arăta că își abandonează principala misiune, de menținere a păcii și securității în lume, și că devine o unealtă politică”, a scris ambasadorul Ja Song Nam.

            Întrebat în legătură cu schimburile de focuri de la frontieră, o purtătoare de cuvânt a Națiunilor Unite, Eri Kaneko, a spus că ONU „urmărește îndeaproape și cu serioasă îngrijorare evoluțiile”.

            Coreea de Nord a bombardat joi o unitate a armatei sud-coreene în partea vestică a graniței ce divizează Peninsula Coreea. La rândul său, Coreea de Sud a lansat, ca represalii, zeci de obuze de cealaltă parte a graniței cu Nordul.

            Phenianul a dat apoi un ultimatum de 48 de ore Seulului pentru a da jos difuzoarele prin care se transmit mesaje de propagandă la frontieră, Coreea de Sud fiind amenințată că în caz contrar s-ar expune la acțiuni militare. Ultimatumul expiră sâmbătă la ora 8.00 GMT.

            Ministrul apărării sud-coreean a respins ultimatumul și a spus că difuzarea de înregistrări va continua. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.