Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Atac la foștii miniștri ai Educației

București: Atac la foștii miniștri ai Educației

DISTRIBUIȚI

139565 – 03092015 – Recent, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a declarat că anul școlar 2015 – 2016 va aduce o noutate: elevii claselor a XI-a și a XII-a vor primi manuale școlare gratuite. Procedând astfel, ministrul Educației nu face decât să cedeze la presiunile societății civile, și, mai exact, celor venite din partea Consiliului Național al Elevilor. Târziu, dar niciodată nu este prea târziu să respectăm legile, spune deputatul PNL Radu Zlati. De fapt, procedându-se astfel se pune în practică atât litera Constituției, care prevede la art. 32 (4) că ”Învățământul de stat este gratuit, potrivit legii”, cât și Legea Educației Naționale 1/2011 care stipula prin art. 69 (4): ”Elevii și profesorii din învățământul de stat şi din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite.”

Scandalul provine din faptul că, până acum, niciun ministru al Educației nu a prevăzut, în bugetul ministerului pe care îl coordona, sumele necesare licitațiilor de manuale și tipăririi acestora, sau măcar a retipăririi manualelor aprobate înainte de 2011. Și în lista lungă a miniștrilor care nu au respectat nici Constituția, nici Legea Educației Naționale, intră toți miniștrii Educației din 2011 și până în prezent. Este adevărat, ministrul Cîmpeanu reușește intrarea în legalitate (pe jumătate, deoarece elevii nu vor primi toate seturile de manuale gratuit, ci doar unele dintre ele…), dar întrebarea rămâne: cum explică foștii miniștri ai Educației faptul că nu au aplicat prevederile legii?

”Consider că Parlamentul ar trebui să constituie o comisie de anchetă parlamentară care să cerceteze împrejurările în care a avut loc această dublă încălcare a cadrului legal, nerespectându-se atât Constituția, cât și Legea 1/2011. Asta până când organele cu atribuții specifice în respectarea legilor din statul român nu se vor autosesiza și nu vor întreprinde demersurile care le sunt specifice”, declară Zlati. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.