Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Birchall: este necesară o delimitare foarte clară între problematica migraţiei şi...

București: Birchall: este necesară o delimitare foarte clară între problematica migraţiei şi dosarul admiterii României la spaţiul Schengen​

DISTRIBUIȚI

 139680 – 09092015  – Comisiile reunite pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi Senat s-au întâlnit, miercuri, 8 septembrie, cu ambasadorul Marelui Ducat al Luxemburgului în România, E.S. Christian Biever, la şedinţă participând reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Afacerilor Interne, precum şi membri ai altor comisii de specialitate din Parlament. Reuniunea s-a axat pe dezbaterea priorităţilor preşedinţiei luxemburgheze a Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe problematica migraţiei, consolidarea securităţii interne a UE şi lupta împotriva terorismuluişi reforma Politicii Europene de Vecinătate (PEV).

Referitor la chestiunea migraţiei, Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a subliniat necesitatea unei coordonări transparente şi bazată pe dialog între statele membre ale UE, prin respectarea principiului solidarităţii, asociat şi susţinut de principiul voluntariatului,şi a expertizei şi capacităţii reale de integrare a migranţilor ale fiecărui stat membru. Încrederea în interiorul UE este şubrezităşi trebuie reconstruită urgent, altfel întreaga construcţie europeană putând fi sub semnul întrebării. În ceea ce priveşte problematica Schengen, Ana Birchall a declarat: “Am solicitat oficial preşedinţiei luxemburgheze a Consiliului UE să faciliteze accesul României în spaţiul Schengen, fără a amesteca însă acest subiect de problematica migraţiei. Nu legaţi accesul României în Schengen de migraţie!”.

Anca Boagiu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat, a subliniat necesitatea unui dialog constructiv şi transparent la nivelul comunităţii europene. “Este momentul să începem clădirea unei Europe reale, nu a unei construcţii cu 28 de voci”, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat.

Ambasadorul Luxemburgului a pledat pentru o abordare comună a dimensiunilor internă şi externă a fenomenului migraţionist. “Astăzi este nevoie, mai mult ca oricând, de un răspuns coeziv al Uniunii Europene în ce priveşte criza refugiaţilor. Trebuie, în egală măsură, să fim capabili nu doar să gestionăm efectele crizei actuale, ci şi să identificăm soluţii durabile pentru prevenirea cauzelor care au generat-o”, a menţionat oficialul luxemburghez.

La rândul său, George Ciamba, secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, a reiterat susţinerea deplină a MAE pentru agenda ambiţioasă a preşedinţiei luxemburgheze a UE, subliniind că pentru România este esenţială respectarea şi prezervarea celor patru libertăţi fundamentale ale UE, în mod particular libera circulaţie a persoanelor şi a forţei de muncă. “Consolidarea relaţiilor cu partenerii estici trebuie să rămână o prioritate de interes strategic pentru acţiunea externă a UE, în special în ce priveşte Republica Moldova”, a precizat George Ciamba, în contextul discuţiilor despre Politica Europeană de Vecinătate.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne prezent la eveniment, secretarul de stat Bogdan Tohăneanu, a punctat că România este pregătită să adere la Schengen, arătând că “activitatea instituţiilor şi a autorităţilor din România responsabile cu protejarea graniţelor determină securizarea cu succes a frontierelor externe ale României şi Uniunii Europene”.

Teodor Frunzeti, consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale a României, a declarat, referitor la dosarul Schengen, că “România şi-a demonstrat funcţionalitatea prin activitatea instituţiilor sale, motiv pentru care ne punem bazele în preşedinţia luxemburgheză, să sprijine procesul de aderare a României la spaţiul Schengen”.

Laszlo Borbely, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, s-a pronunţat în favoarea unei strategii mai coerente cu privire la politica europeană vizavi de regiunea Mării Negre, accentuând ideea unui sprijin mai articulat al Uniunii Europene pentru statele din Parteneriatul Estic.

Referindu-se la Noua Politică Europeană de Vecinătate, Ana Birchall a pledat pentru oferirea unor perspective certe de integrare în UE pentru statele care înregistrează progrese pe calea reformelor, cu referire expresă la situaţia Republicii Moldova. “România îşi doreşte asumarea unui angajament ferm al UE faţă de Vecinătatea Estică, în paralel cu oferirea unei perspective clare şi ne-echivoce de aprofundare, în continuare, a relaţiilor de cooperare cu UE ale statelor Parteneriatului Estic mai avansate pe calea reformelor”, a precizat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.