Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Mircea Ionescu Quintus vorbește despre nevoia de recredibilizare a Parlamentului

București: Mircea Ionescu Quintus vorbește despre nevoia de recredibilizare a Parlamentului

DISTRIBUIȚI

 139615 – 04092015 – ”Oamenii ăştia nu s-au aşezat bine în viaţă şi urmează să stabilească viaţa altora”, a declarat la RFI, Mircea Ionescu Quintus, preşedintele de onoare al PNL și fost președinte al Senatului României. Ionescu-Quintus consider că vârsta foarte tânără și lipsa de experiență a parlamentarilor români constituie una problemele care stau la actuala imagine a Legislativului actual. ”Sunt întristat în ce stadiu coborât ne-am aşezat prin ceea ce ar trebui să facă Parlamentul şi parlamentarii (…). Din nefericire, mulţi dintre ei sunt nepricepuţi. Am fost 12 ani, trei mandate la rând parlamentar, eu ştiu ce mare răspundere are un parlamentar, când este vorba să discute şi în comisii şi în plen o lege. Pentru asta, însă, trebuie să ai un minimum de experienţă de viaţă, un minimum de experienţă juridică şi pe cât se poate, pricepere economică. Din nefericire, sunt foarte tineri. Oamenii ăştia nu s-au aşezat bine în viaţă şi urmează să stabilească viaţa altora”.

În opinia sa, „ar trebui să stabilim o vârstă minimă, fără să încalci dreptul de a fi ales, atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor (…). În orice caz, la Senat, cum era şi înainte, se poate stabili o vârstă care să garanteze mai multă pricepere, să aibă mai multă experienţă nu numai de legislaţie şi de alte lucruri, ci de viaţă şi de răspundere (…). Va trebui noi, partidele, să cumpănim foarte bine şi să uităm de rudenii, de prietenii şi de interese şi să trimitem în Parlament oameni care într-adevăr să-şi poată face datoria”.

Mircea Ionescu Quintus ar vrea o limită minimă de vârstă de 30 de ani pentru accederea în Parlament sau cel puţin la Senat: ”Eu mă gândesc la 30 de ani. Până atunci, omul are posibilitatea să-şi facă studii superioare, să se însoare, că şi asta e o treabă, sunt unii care au şi uitat de pe unde vin”.

Cum poate fi recredibilizat Parlamentul? ”În primul rând, obligativitatea participării la şedinţe. Asta am încercat eu să fac, n-a mers pe vremea aia, dar în momentul în care lipseşte, îl amendezi, îi opreşti indemnizaţia de şedinţă şi dacă se repetă, cu amenzi. Disciplina, disciplina!”, răspunde seniorul liberal.

PSD şi PNL vor forma un grup de lucru care să stabilească un set de măsuri pentru recredibilizarea Parlamentului, a anunţat joi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

PNL lucrează la un proiect de reformare a Parlamentului, care va fi discutat cu partidele, a declarat şi copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, susţinând că actuala imagine a Legislativului este „jalnică”. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.