Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Până la 31 decembrie 2016 distribuitorii de energie termică sunt obligați...

București: Până la 31 decembrie 2016 distribuitorii de energie termică sunt obligați să contorizeze fiecare locuință branșată!

DISTRIBUIȚI

Nu confundați contoarele cu repartitoarele!139963 – 22092015  –  România a aderat, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, la normativele de eficienţă energetică, transpuse prin Legea 121/2014. Directiva europeană 27/2012 prevede un cadru comun de măsuri pentru promovarea eficienţei energetice pe teritoriul Uniunii Europene, cu scopul de a se asigura atingerea obiectivului principal al UE, respectiv 20% în materie de eficienţă energetică până în 2020.

”Potrivit Legii 121/2014, locatarii clădirilor rezidenţiale alimentate de la sistemul centralizat de încălzire sunt obligaţi să îşi monteze, până la 31 decembrie 2016, repartitoare pentru repartizarea costurilor energiei termice”, scrie Capital.ro.

Numai că sursa citată confundă repartitoarele cu contoarele, pe care în nici un caz nu sunt obligați beneficiarii să le monteze, ci distribuitorii de energie termică.

”La nivel european, România are unul dintre cele mai scăzute grade de contorizare, de doar 41 %, la polul opus aflându-se Germania şi Danemarca, cu un grad de contorizare de 100%. În prezent, la nivel naţional, peste 1.300.000 de apartamente sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire termică”, scrie sursa citată.

Legea nr.121/2014, la Capitolul V, art. 10, alin. 4, arată că ”În cazul în care încălzirea/răcirea sau apa caldă pentru o clădire sunt furnizate din sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, este obligatorie montarea contoarelor de energie termică în punctele de delimitare/separare a instalaţiilor din punctul de vedere al proprietăţii sau al dreptului de administrare.

(5) În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte”.

Atenție! Repartitoarele nu măsoară consumul, ci sunt doar o nouă metodă de a împărți factura blocului, inclusiv pierderile, către distribuitorul de energie! De exemplu, un proprietar poate plăti, pentru întreținerea unui apartament cu patru camere, cu caloriferele închise, o valoare mai mare decât pentru o garsonieră încălzită la maxim, dar puțini sunt cei care realizează acest aspect. Dacă un apartament are caloriferele închise, asta nu înseamnă, deci, că proprietarul nu va plăti nimic. El va plăti din părțile comune partea lui, iar întreținerea, având în vedere amplasarea locuinței, poate fi astfel mai mare decât cea pentru o garsonieră încălzită la maxim.

Contorizarea despre care spune legea e menită să ajute consumatorul să plătească exact cât consumă, fie că este vorba de energie termică sau contor la apă. Repartitorul nu face decât să reîmpartă ceva – factura comună de încălzire – si nu să măsoare efectiv cantitatea de agent termic consumată.  –   PROMPT MEDIA

foto:calorserv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.