Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Predoiu: Provocarea pe care ne-o adresează fundamentalismul și ISIS este păstrarea...

București: Predoiu: Provocarea pe care ne-o adresează fundamentalismul și ISIS este păstrarea propriilor valori europene

DISTRIBUIȚI

 139712 – 10092015  – (Declarație de presă a prim-vicepreședintelui PNL, Cătălin Predoiu)

Despre migrație. Adevărata provocare pe care ne-o adresează de fapt fundamentalismul și ISIS este păstrarea propriilor valori europene. Greșeala fatală pe care europenii ar putea să o facă în criza valului de refugiați este abandonarea propriilor valori europene, care au stat și vor sta la baza construcției europene: umanitate, solidaritate, legalitate. Ceea ce își doresc cu ardoare fundamentaliștii și ISIS este să intrăm în paradigma lor de gândire și de joc al urii: ei vs noi, creștini vs musulmani. Aceasta ar fi o eroare fatală.

Soluția inteligentă este cea a încadrării problematicii în paradigma noastră de valori europene. “He who frames the issue wins the debate”, spune o regulă a dezbaterilor. Comisia Juncker a ales această soluție, a așezării politicilor europene pe valorile europene. Nu întâmplător atât popularii europeni, cât și socialiștii europeni sprijină poziția Comisiei.

0,11% din populația europeană, cât reprezintă valul de refugiați (cf Juncker), nu pot doborî Europa – și nici nu sunt prezenți pentru acest lucru in Europa. Dar abandonarea de către europeni a propriilor valori ar putea duce în timp la subminarea proiectului European, care este unul de succes, un proiect al păcii, prosperității și stabilității (Juncker, ieri la Bruxelles).

Iată de ce nu avem alta soluție decât să ne păstrăm în paradigma valorilor noastre, pentru a câștiga jocul de șah care se desfășoară acum pe un plan mai puțin vizibil. Suntem obligați să câștigăm bătălia valorilor. Aceasta este adevărata bătălie. Iar această bătălie nu se câștigă întinzând garduri de sârmă ghimpată sau desfășurând recruți pe granițe. Această bătălie nu se câștigă cu abordări rigide, ci prin suplețe politică, asumarea valorilor, rigoare administrativă și viziune pe termen lung.

Concret, trebuie ca la nivel European să integram acest prim val de refugiați din cauze umanitare (ceea ce ar trebui să fie floare la ureche pentru 28 de state care îndeplinesc criteriile de la Copenhaga, nu-i așa?), să ajustăm politica de migrație și de control al frontierelor, să reformăm Frontex și sistemul Dublin, să consolidam Schengen, toate pe baza valorilor noastre europene. În plus, să ne implicăm mai activ ca softpower și dealmaker în rezolvarea crizelor din Orientul Mijlociu și Africa, acolo unde sunt focarele migrației.

Dimpotrivă, angajarea pe calea xenofobiei, a sectarismului și a euroscepticismului, doar pentru că ne e greu să organizăm spații de primire și să aplicăm legea (rule of law) în toate comunitățile în Europa, ar fi calea spre eșecul European. Abia atunci, abia în ziua în care ne-am abandona valorile europene și construcția europeana ar veni adevăratele probleme pentru europeni. Dar sunt convins că acest lucru nu se va întâmpla. Europa va trece și de această criză, pentru că noi, statele europene, nu avem altă soluție de a conta în lumea globală decât împreună în proiectul European. Adevăratul curaj politic înseamnă concretizarea unor politici în sfera noastră de valori europene. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.