Acasă Externe De la imigranți la traficanți

De la imigranți la traficanți

DISTRIBUIȚI

 139620 – 04092015 – Miile de imigranţi din ţările Orientului Mijlociu care se deplasează către Europa au făcut ca fenomenul traficului de persoane în Uniunea Europeană să depăşească traficul ilicit de droguri şi arme, susţin oficialii forţelor de ordine.

Doar în Grecia există 200 de astfel de reţele de traficanţi, potrivit colonelului Gerald Tatzgern, şeful serviciului de poliţie austriac, care combate traficul de fiinţe umane, scrie New York Times.

”S-a dezvoltat într-o afacere de miliarde”, a spus Johanna Mikl-Leitner, ministrul de Interne din Austria. Traficanţii s-au răspândit prin regiune, în România, Bulgaria, Ungaria, Macedonia şi Serbia.

Prezenţa acestor traficanţi este evidenţă la gara centrală din Budapesta, unde mii de imigranţi au rămas blocaţi, în drumul lor către Occident, după ce oficialii maghiari au oprit în staţie toate trenurile. Traficanţii merg prin mulţime şi se oferă să îi ducă pe refugiaţi în Austria, pentru câteva sute de dolari.

Şeful Europol, Rob Wainwright, a declarat unui post de radio irlandez că circa 30.000 de oameni fac parte din bandele de trafic de persoane, iar agenţia europeană de poliţie a deschis 1.400 de cazuri doar în acest an, privind aceste infracţiuni.

Între timp, oficialii continuă să aresteze suspecţii implicaţi în operaţiunea ce a dus la moartea celor 71 de imigranţi în camionul grozei din Austria. Cazul este primul în care este implicată o reţea de trafic terestru de persoane.

Oficialii susţin că grupurile de traficani de persoane din Balcani variază. De obicei, sunt grupări locale de crimă organizată care pur şi simplu profită de o oportunitate prin care pot face bani.

În mod normal, angajează afgani şi sirieni care să acţioneze ca agenţi în numele lor, pe teren, intrând în contact cu potenţialii clienţi.

Astfel, dacă un imigrant are mulţi bani, traficanţii îi pot obţine un paşaport fals sau un act de identitate furat, împreună cu o viza şi cu un bilet de avion către o ţară europeană la alegere. Însă doar puţini imigranţi îşi permit acest lucru.

Alteori, imigranţii plănuiesc un drum din Turcia către Germania, cu un singur coordonator central, fiind transmişi de la o bandă la altă, plătind pe parcursul traseului. Imigranţii sunt însă tot mai reticenţi în a colabora cu traficanţii, temându-se să nu-şi piardă viaţă. În plus, printre ei circulă multe poveşti despre imigranţi care sunt înşelaţi de călăuze.

Unii imigranţi sunt păcăliţi că vor fi duşi în Austria, din gara din Budapesta, însă în schimb sunt îmbarcaţi în dube fără geamuri şi duşi în locuri din apropierea capitalei maghiare. Alţii sunt abandonaţi în păduri şi ameninţaţi, în timp ce alţii sunt jefuiţi şi lăsaţi pe drumuri izolate. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.