Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Gelu Diaconu: ANAF nu poate fi tratată ca ruda săracă a MFP

Gelu Diaconu: ANAF nu poate fi tratată ca ruda săracă a MFP

DISTRIBUIȚI

139526 – 02092015 – Președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, propune ca politicile și strategia instituției pe care o conduce să fie coordonate de un grup de specialiști cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, cu reglementări adaptate legislației naționale. Propunerea lui Diaconu are drept scop consolidarea autonomiei instituției și plasarea acesteia în afara oricăror influențe politice conjuncturale.

”Pentru a finaliza reforma profundă a instituției pe care mi-am asumat-o în aprilie 2013, consider cã această soluție de management, care distanțează ANAF de posibilele influențe politice, este singura variantă reală și profesionistă.

        Am ales aceastã soluție după analiza atentă a mai multor documente, dintre care raportul anual „Tax administration 2015”, recent publicat de OECD, raportul de asistență tehnică al misiunii FMI din august, raportul misiunii de asistență al Băncii Mondiale din 2007 privind etapele reorganizării ANAF, precum și blueprint-urile Comisiei Europene privind taxarea.

        De asemenea, consider că fără o autonomie instituțională sporită, reforma ANAF care înseamnă în primul rând transformarea într-un adevărat partener al mediului de afaceri și nu doar o simplă unealtă de adus bani la buget, nu poate fi implementată până la capăt.

        Cine cunoaște cu adevărat ce înseamnã activitatea ANAF știe că ANAF nu poate finaliza această reformă din poziția de rudă săracă a MFP, aflată la discreția decizională a funcționarilor din minister”, declară Diaconu.

Președintele ANAF semnalează că, în prea multe situații instituția depinde ”de bunăvoința și interesele” funcționarilor din Agenția Națională a Funcționarilor Publici ”atunci când vine vorba de avizările necesare în cadrul procesului de restructurare sau își irosește resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicată prea mult în activitățile de control, fapt constatat și certificat inclusiv de misiunea FMI din august a.c. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.