Acasă Cultura/Media ”Româniști italieni – italieniști român”’ la Universitatea Ca’ Foscari cu ocazia Zilei...

”Româniști italieni – italieniști român”’ la Universitatea Ca’ Foscari cu ocazia Zilei europene a limbilor străine 2015

DISTRIBUIȚI

 139939 – 21092015  – Cu ocazia Zilei europene a limbilor străine, la scurt timp după aniversarea Zilei limbii române din 31 august 2015, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, în colaborare cu Departamentul de Studii Lingvistice și Culturale Comparate de la Universitatea Ca’ Foscari invită la conferința cu titlul ”Româniști italieni – italieniști români”!, care va avea loc în 24 septembrie, de la orele 17.00, în Sala Archivio din Palatul Foscari.

Cu această ocazie, profesorii Doina Derer de la Universitatea din București și Lorenzo Renzi de la Universitatea din Padova vor evoca personalități de marcă din domeniul studiilor de limbă, cultură și literatură italiană și română din România și din Italia. Prof. Doina Derer va vorbi despre școala de italienistică din România, iar prof. Lorenzo Renzi, despre cea de românistică din Italia. Cei doi invitați sunt două personalități de prim rang ale lumii universitare italo-române.

Doina Derer, profesor emerit al Universității din București, este una dintre cele mai prestigioase italieniste din România. Pe parcursul prodigioasei sale cariere universitare și științifice, care se întinde pe mai multe decenii, a semnat numeroase studii de limba și literatura română și italiană axate pe relațiile literare și culturale dintre Italia și România, numeroase manuale și instrumente didactice destinate studierii limbii italiene de către studenții români și viceversa, traduceri ale unor opere literare de referință din limba italiană în limba română, dicționare, articole, eseuri de profil etc. A fost pentru mulți ani coordonatoarea Catedrei de Limba și Literatura italiană din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București. A format actuala Catedră în componența sa integrală.

Lorenzo Renzi, profesor al Universității din Padova, și-a dedicat îndelungata carieră universitară și științifică lingvisticii romanice. A fost director al Institutului de Filologie Neolatină, apoi al Departamentului de Romanistică din cadrul Universității din Padova. A fost președintele Societății Italiene de Lingvistică (SLI) și membru al biroului Societății Franceze de Lingvistică. În afara Italiei a ținut cursuri la Universitățile din Viena, Innsbruck, Clermont-Ferrand, București și Cluj-Napoca. Cercetările sale se concentrează, în principal, asupra limbii italiene, franceze și române. Semnează numeroase studii în domeniul lingvisticii generale, stilisticii și poeticii precum și al didacticii limbilor romanice. Se numără printre coordonatorii gramaticii de referință: Grande Grammatica italiana di consultazione, 3 vol., Îl Mulino, Bologna 2001 (ÎI ed.) (alături de Giampaolo Salvi și Anna Cardinaletti). – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.