Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Camera Deputaţilor a votat pentru aplicarea principiului caracterului voluntar pentru orice...

București: Camera Deputaţilor a votat pentru aplicarea principiului caracterului voluntar pentru orice mecanism de transfer în problema migraţiei

DISTRIBUIȚI

 140670 – 22102015 – Plenul Camerei Deputaţilor, reunit în şedinţa din 21 octombrie, a adoptat cele şapte opinii privind migraţia, procedurile de returnare, mecanismele de transfer şi politica de azil, în baza comunicărilor transmise de Comisia Europeană. Cele şapte opinii au fost anterior adoptate în cadrul şedinţei Comisiei pentru afaceri europene de la începutul lunii octombrie.

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, a declarat că deciziile în materie de migraţie trebuie să se bazeze pe căutarea consensului la nivelul tuturor statelor membre. “Decizia privind un mecanism de transfer pentru solicitanţii de protecţie internaţională ar trebui adoptată prin căutarea consensului la nivelul statelor membre. Tratatele UE stabilesc dreptului fiecărui stat membru de a alege cel mai adecvat mijloc de a se achita de obligaţia sa de a fi solidar. De aceea, ar trebui dedus că, pentru o viitoare aplicare în practică a unui mecanism de transfer, este necesar acordul fiecărui stat membru în parte, ceea ce corespunde cu utilizarea principiului caracterului voluntar pentru orice mecanism de transfer”, a arătat Ana Birchall.

Preşedintele CAE a evidenţiat totodată că “este discutabilă necesitatea unui mecanism permanent de transfer, în condiţiile în care tratatele UE conţin prevederi pentru adoptarea de măsuri provizorii în situaţii de urgenţă, caracterizate de un aflux brusc de migranţi”, subliniind că “promovarea unui astfel de mecanism presupune convingerea iniţiatorilor propunerii că afluxul masiv de migranţi s-ar permanentiza”.

Ana Birchall a mai spus că „trebuie în continuare identificate şi întărite soluţiile pentru securizarea protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene”, precizând că „România oferă un exemplu pozitiv în acest sens, reuşind gestionarea şi securizarea la standarde înalte a celei de-a doua frontiere ca lungime pe latura de est a UE, totalizând 2.070 de kilometri”.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a mai subliniat că identificarea cauzelor precum şi a unor soluţii corespunzătoare trebuie să fie parte a răspunsului la criza refugiaţilor. „UE are nevoie de o strategie cuprinzătoare, bazată pe conexiunea dintre dimensiunea internă şi externă a migraţiei, care să conducă la combaterea cauzelor profunde aflate la originea fenomenului şi care să includă măsuri de natură economică, socială şi educaţională, de gestionare a crizelor din aceste state, precum şi pentru stabilizarea post-conflict”, a precizat Ana Birchall.

Totodată, deputatul PSD a reiterat nevoia implicării ONU în criza refugiaţilor. „Cred că Uniunea Europeană nu trebuie sa fie singură în acest proces. Este de dorit o intensificare a cooperării şi implicării ONU, din cel puţin două considerente – al sprijinului umanitar pe care îl poate oferi în zonele de conflict şi al misiunilor de menţinere a păcii pe care le poate lansa sau consolida în zonele de interes pentru Uniunea Europeană”, a declarat Ana Birchall. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.