Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Coaliția pentru Egalitate de Gen acuză PSD de discriminare

București: Coaliția pentru Egalitate de Gen acuză PSD de discriminare

DISTRIBUIȚI

Coaliția pentru Egalitate de Gen140568 – 19102015  – 10 organizații neguvernamentale grupate în Coaliția pentru Egalitate de Gen atrage atenția PSD că  principiul cotelor de reprezentare a femeilor în cadrul Congresului a fost incorect și discriminatoriu față de femei. Mai mult decât atât, folosirea culorii roz la buletinele de vot pentru vicepreședinții femei duce în derizoriu întreaga procedură și întărește stereotipurile de gen.

Reprezentanții coaliției consideră că dacă s-a dorit ca patru dintre vicepreședinții partidului să fie femei, restul pozițiilor trebuiau lăsate competiției libere între candidați, indiferent de sex, nu să fie alocate exclusiv bărbaților. Acesta este principiul corect aplicat al cotelor de reprezentare, care constituie o practică frecvent utilizată de partidele de stânga de la nivel european.

”Separarea pe sexe a candidaturilor sau a funcțiilor alese este acceptabilă numai în cazul parității de gen (50/50), întrucât se bazează pe egalitatea între femei și bărbați. Prin urmare, dacă Partidul Social Democrat ar fi dorit să scoată separat la concurs funcțiile de vicepreședinți, numărul funcțiilor alocate femeilor trebuia să fie egal cu numărul funcțiilor alocate bărbaților. În schimb, PSD a decis în mod discriminatoriu ca din cele 14 funcții de vicepreședinți, 10 să fie alocate exclusiv bărbaților și 4 exclusiv femeilor.

Cotele de reprezentare constituie cea mai eficientă măsură de a îmbunătăți reprezentarea politică a femeilor atât în cadrul partidelor politice cât și în alegerile pentru Parlament și pentru consiliile județene și locale. Într-o societate în care predomină mentalități tradiționale de tipul ”bărbații conduc, femeile stau în umbră” astfel de măsuri sunt un mijloc eficient de a asigura că partidele politice și instituțiile alese democratic reflectă mai bine structura de gen a populației. Considerăm că este de apreciat intenția PSD de a îmbunătăți reprezentarea de gen în funcțiile interne de conducere ale partidului, însă modul în care s-a aplicat în practică această intenție este eronat deoarece instituie o restricționare a accesului egal la funcții”, se arată într-un comunicat de presă.

CEG va sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu fapta de discriminare care a avut loc la Congresul PSD.

”În Parlamentul României, în Camera Deputaților există locuri rezervate pentru minoritățile naționale. Acest lucru nu împiedică reprezentanții unei minorități naționale (maghiari, romi, sași, ucraineni, ruși-lipoveni, turci, tătari ș.a.) să candideze, dacă doresc, pe celelalte locuri din Parlament, pe listele unui partid sau ca independenți. Ar constitui o faptă de discriminare să fie exclusiv ale etnicilor români celelalte locuri din Parlament. Facem această analogie pentru a se înțelege mai bine natura discriminatorie a deciziei PSD de a segrega locurile de vicepreședinți între femei și bărbați”, argumentează reprezentanții CEG. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.