Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Deputatul ALDE Cornelia Negruţ: ”Se impune o nouă formulă a legii...

București: Deputatul ALDE Cornelia Negruţ: ”Se impune o nouă formulă a legii votului prin corespondenţă!”

DISTRIBUIȚI

 Cornelia Negruţ140790 – 28102015  –  Grupul ALDE nu susţine actuala formă a Legii votului prin corespondenţă, considerând că textul propus de către iniţiatori nu înlesneşte participarea românilor din străinătate la viitoarele alegeri, ci, dimpotrivă, le restrânge şi mai mult decât până acum. În acest sens, Grupul ALDE a formulat o serie de amendamente, absolut necesare în opinia noastră, deoarece au misiunea de a armoniza legea cu textele explicite ale Constituţiei României.

Concret, legea fundamentală stipulează, în Art. 62(1) şi Art. 81(1), că atribuie în mod imperativ votului un caracter direct. Acest fapt reprezintă indubitabil, în accepţiunea Constituţiei, prezenţa efectivă a cetăţeanului în faţa urnelor în vederea exercitării dreptului la vot, fiind excluse metode indirecte sau prin alte persoane interpuse.

De asemenea, iniţiatorii acestui proiect al legii votului prin corespondenţă au ignorat, în forma propusă şi adoptată de Senat, realitatea conform căreia acest vot este destinat cetăţenilor români domiciliaţi în afara teritoriului naţional, ceea ce înseamnă practic, în drept şi în fapt, un privilegiu pentru o categorie anume de cetăţeni, aspect interzis în mod explicit şi irevocabil prin Art.16(1) din Constituţie: „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.”

Amendamentele prezentate de ALDE sunt raportate la experienţele electorale ale unor ţări cu îndelungată tradiţie electorală, precum Franţa şi  Germania, state care au renunţat din motive obiective la votul prin corespondenţă. Noi propunem în mod clar modalitatea conform căreia fiecare român care are domiciliul de reşedinţă sau lucrează în străinătate, să se prezinte la consulatele sau la ambasadele României pentru a se înregistra în ideea de a participa la vot, cu şase luni înainte de exercitarea votului. În urma acestei centralizări, autorităţile desemnate pentru organizarea alegerilor vor cunoaşte şi stabili cu exactitate numărul secţiilor de votare care urmează a fi instituite, declară deputatul Cornelia Negruț.

Grupul Parlamentar al ALDE consideră că adoptarea amendamentelor formulate va corecta în mod judicios şi fundamentat proiectul de lege supus dezbaterii Camerei Deputaţilor. Modificările noastre vizează corectarea unor texte în urma cărora legea urmează să ordoneze doar înregistrarea prealabilă a cetăţenilor români domiciliaţi în afara graniţelor. Susţinem că prin această dispoziţie se va da posibilitatea autorităţilor abilitate pentru organizarea alegerilor să înfiinţeze un număr suficient de secţii de votare în afara ţării, operaţiune pentru care dispozitivul legal aflat acum în vigoare este suficient. În această idee, am propus inclusiv modificarea titlului proiectului legislativ, considerând că ar fi mai oportun să se numească ”Lege privind votul cetăţenilor români din străinătate”. Considerăm că putem fi de acord, indiferent de partidele politice din care facem parte, că nimeni nu îşi doreşte repetarea situaţiei petrecute la alegerile prezidenţiale de anul trecut, când haosul şi lipsa de organizare a privat foarte mulţi români de posibilitatea exercitării dreptului fundamental de a vota.

În consecinţă, Grupul Parlamentar al ALDE vă invită să votaţi amendamentele propuse, cu precizarea că, în actuala formă, proiectul de lege privind votul prin corespondenţă reprezintă doar un enunţ dificil de aplicat, birocratizat, mult prea încărcat în loc să fie simplificat, ceea ce nu va permite uşurarea accesului românilor din străinătate la viitoarele confruntări electorale, mai spune Negruț. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.