Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Lege privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor provenite din ambalaje

București: Lege privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor provenite din ambalaje

DISTRIBUIȚI

 140690 – 22102015 Camera Deputaților a adoptat miercuri, 21 octombrie,  proiectul de Lege privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor provenite din ambalaje. Noul act normativ a fost inițiat de Guvern, fiind susținut de Grupul parlamentar al PSD. Necesitatea inițierii acestui proiect s-a evidențiat în urma observării realităților din domeniul gestionării și colectării deșeurilor provenite din ambalaje. După aproape nouă ani de aplicare a HG nr.621/2005 s-a constatat un dezechilibru între gradul de dezvoltare a colectării deșeurilor de ambalaje menajere şi similare comparativ cu gestionarea deşeurilor de ambalaje rezultate în circuitele comerciale şi industriale. Dacă în cel de al doilea caz se obţin procente de reciclare de peste 80, în cazul deşeurilor de ambalaje care se regăsesc în deşeurile municipale acest procent este sub 15.

Prin adoptarea acestui proiect se creează cadrul legal unitar privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor provenite din ambalaje, ca urmare a necesităţii adaptării şi actualizării legislaţiei naţionale cu noile reglementări europene în acest domeniu, în contextul îndeplinirii angajamentelor ce-i revin României şi care derivă din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene.

Astfel, se evită eventualele sancţiuni generate de nerespectarea legislaţiei europene, prin depăşirea termenului de transpunere a Directivei 2013/2/UE a Comisiei din 7 februarie 2013 de modificare a anexei I la Directiva 94/62/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, respectiv 30 septembrie 2013, contribuind la protecţia, conservarea şi îmbunătăţirea calităţii mediului, precum şi a sănătăţii şi securităţii generale a populaţiei.

Legea stabilește măsurile destinate prevenirii producerii deșeurilor de ambalaje, precum și măsurile care să dezvolte practica reutilizării ambalajelor, a reciclării și a altor forme de valorificare a deșeurilor provenite din ambalaje. Concret, proiectul adoptat vine cu o serie de prevederi, în special pentru operatorii economici care produc ambalaje sau comercializează produse în ambalaje reutilizabile. Scopul urmărit este reducerea eliminării finale a unor astfel de deșeuri, cu ajutorul reciclării și reutilizării, astfel încât să avem un mediu mai sănătos și mai curat. – declarație a liderului Grupului PSD din Camera Deputaților, Marian Neacșu. PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.