Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Mediciniștii cu bursă ar putea fi obligați prin contract să nu...

București: Mediciniștii cu bursă ar putea fi obligați prin contract să nu emigreze

DISTRIBUIȚI

 140210 – 01102015 – Studenţii de la Medicină care primesc burse de studiu ar putea semna un contract prin care se obligă să nu plece în străinătate pe durata studiilor de licenţă şi de rezidenţiat, pentru a opri exodul medicilor, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Acesta a anunâat că există astfel de discuţii cu UMF şi cu Ministerul Educaţiei pentru a vedea dacă există posibilitatea opririi exodului personalului medical prin interzicerea plecării în străinătate pentru studenţii care beneficiază de burse de studiu din partea Guvernului.

„Lucrăm cu UMF la un astfel de plan, dar nu este vorba despre cei cu burse de merit, ci doar despre studenţii care primesc burse de studiu. Trebuie să vedem în ce măsură este posibil pentru că dorinţele sunt unele, posibilităţile sunt altele”, a afirmat Bănicioiu, citat de Mediafax, precizând că trebuie ca o astfel de măsură să nu încalce directiva europeană privind dreptul la libera circulaţie.

Rectorul Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Ionel Sinescu, a spus că susţine un astfel de demers întrucât nu este benefic nici pentru statul român şi nici pentru societate faptul că studenţii pleacă în străinătate.

Sinescu a mai spus că dacă tinerii vor munci în România în timpul studiilor de licenţă, dar şi în timpul rezidenţiatului ar putea fi mai puţin interesaţi să plece apoi în străinătate.

„Dacă profesezi 11 ani în România, atât cât durează studiile de licenţă şi rezidenţiatul, cred că e un motiv în plus să nu mai vrei să pleci după. Analizăm această posibilitate astfel încât să nu lezăm pe nimeni”, a declarat Sinescu la deschiderea anului universitar.

De altfel, el le-a transmis studenţilor din primul an de la UMF că au intrat într-o instituţie de prestigiu în care cadrele didactice fac tot ce pot ca procesul de educaţie să fie complet.

„Ne dorim să practicaţi medicina în România, deşi unii dintre dumneavoastră vă doriţi să plecaţi. Ce trebuie să ştiţi este că atunci când ajungeţi în competiţie cu colegii de la alte universităţi de mare prestigiu din lume îi veţi depăşi de cele mai multe ori”, a adăugat rectorul UMF.PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.