Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Miron Cozma, audiat din nou

București: Miron Cozma, audiat din nou

DISTRIBUIȚI

 cozma140760 – 27102015 –  Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, s-a prezentat marti dimineata la Parchetul General pentru a fi audiat in dosarul ”Mineriada”, in care a fost pus sub acuzare de procurorii militari pentru infractiuni contra umanitatii. La intrarea in sediul Parchetului General, Miron Cozma a declarat ca el se considera parte vatamata in dosar, sustinand ca a fost luat cu forta din fata Primariei Petrosani de un grup ”securisto-comunist” si adus in Capitala, potrivit Agerpres.

Miron Cozma a mai sustinut ca el nu a stiut de plecarea trenurilor cu mineri din Valea Jiului spre Capitala, acuzandu-l pe Ion Iliescu de faptul ca i-a imbracat pe mineri in soldati: ”Cine erau aia imbracati in mineri langa Ion Iliescu in balconul Guvernului? Cine erau aia imbracati la Complexul Expozitional? Inca o data, minerii din Valea Jiului au stat la Polivalenta. Noi am fost cantonati la Polivalenta in prima etapa. Am sa va spun si alte lucruri. Au imbracat minerii in soldati. Adica aia care venisera si chipurile ramasesera i-au imbracat in soldati sa va prosteasca.”

Miron Cozma a mai sustinut ca Traian Basescu si Emil Constantinescu ar trebui sa fie cercetati pentru favorizarea lui Ion Iliescu.

In plus, Miron Cozma a negat faptul ca Gabriel Oprea ar fi fost garda lui de corp, sustinand ca actualul vicepremier a fost doar angajatul clubului de fotbal Jiul Petrosani. Intrebat cum comenteaza atitudinea lui Gabriel Oprea il legatura cu moartea politistului Bogdan Gigina, Miron Cozma a spus: ”Acesti neocomunisti au reinventat stilul de plimbare prin Capitala cu tot felul de girofare. Nu s-a schimbat nimic. Aceeasi atitudine. Un conducator uita ca, daca este pus acolo, trebuie in primul rand sa demonstreze un respect fata de cei din jur. Pai cum ne respecta ei pe noi cand ei vin, ca pe vremea lui Ceausescu, cu acele coloane infinite de masini? Nu s-a schimbat nimic in mentalitatea de tip comunist. (…) Nu va demisiona. El a fost mereu in echipa lui de putere, pai de ce credeti ca a venit in jurul meu? Credeti ca a venit intamplator in jurul meu? Eu aveam putere in acea perioada.”

Miron Cozma este acuzat de procurorii care instrumenteaza Dosarul Mineriadei ca a organizat, in calitate de fost presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”, deplasarea in Capitala a 10.000 de mineri in iunie 1990. In acest dosar au mai fost pusi sub acuzare fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Magureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Magurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Baneasa – Scoala Militara Superioara de Ofiteri a MAI), viceamiral (rez.) Emil ‘Cico’ Dumitrescu (fost sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost sef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepresedinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepresedinte al CPUN).

Pe langa acestia, mai multi lideri de sindicat si directori de mine, precum si alti oficiali, au fost pusi sub acuzare pentru ca au organizat deplasarea in Capitala a minerilor din Valea Jiului. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.