Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Noi reglementări fiscale adoptate de guvern

București: Noi reglementări fiscale adoptate de guvern

DISTRIBUIȚI

 Taxe-si-impozite140766 – 27102015 –  Guvernul a aprobat devansarea cu un an a reducerii impozitului pentru veniturile din dividende, reducerea TVA pentru apa potabilă (la 9%) și pentru irigații, precum și introducerea unui sistem de impozitare diferențiat pentru microîntreprinderi.

Noile măsuri se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2016.

În ceea ce privește cota de impozitare pentru veniturile din dividende, aceasta va fi redusă de la 16% la 5%. Măsura urmărește creșterea investiţiilor și favorizarea dezvoltării societăților de tip holding, încurajrea păstrării în ţară a capitalului românesc, dinamizarea procesului de repatriere a capitalului românesc, încurajând, totodată, restructurarea societăților comerciale în scopul adaptării lor la exigențele mediului economic și financiar, național și european, aflat în continuă schimbare.

O altă măsură inclusă în Ordonanța de Urgență se referă la impozitarea microîntreprinderilor și vizează majorarea plafonului de încadrare în categoria ”microîntreprindere” de la 65.000 euro la 100.000 euro cifră de afaceri pe an fiscal și introducerea unui sistem de cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%, după cum urmează:

  1. a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariați, inclusiv;
  2. b) 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
  3. c) 3%  pentru  microîntreprinderile care nu au salariați.

De asemenea, a fost extinsă categoria persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit pentru veniturile obținute și utilizate potrivit reglementărilor legale în domeniul educației naționale, inclusive pentru unitățile de învățământ particular preuniversitar;

Guvernul a mai decis exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care dețin o asigurare pentru boală și maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate.

În ceea ce privește termenul pentru depunerea declarațiilor privind clădirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinație nerezidențială sau mixtă, declarațiile privind mijloacele de transport radiate din circulație și justificările eliberate în anul 2015 privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport, în cazul persoanelor îndreptățite, termenul a fost prelungit cu o lună, respectiv până la 31 martie 2016.

Introducerea reglementării potrivit căreia în cazul înmatriculării sau înregistrării unui mijloc de transport în cursul anului, proprietarul are obligația să depună o declarație la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data dobândirii.

Ordonanța adoptată de Guvern conține, de asemenea, o serie de prevederi care modifică și completează noul Cod de procedură fiscală. Una dintre modificări vizează desemnarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală drept autoritate competentă pentru efectuarea schimbului de informații cu statele cu care România s-a angajat printr-un instrument juridic, măsură menită să contribuie la combaterea evaziunii fiscale. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.