Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Proiectul ”Cursuri doar dimineața”, un pas înaine, în comisia de specialitate...

București: Proiectul ”Cursuri doar dimineața”, un pas înaine, în comisia de specialitate din camera Deputaților

DISTRIBUIȚI

 140383  – 09102015 – Comisia pentru învățământ, știință, tineret şi sport din Camera Deputaților a avizat favorabil o propunere legislativă de modificare a Legii nr. 1/2011 a educației naționale care prevede că elevii din învățământul românesc să aibă cursuri doar dimineaţa. Propunerea legislativă, care a fost elaborată de parlamentarii PNL, are ca scop maximizarea randamentului elevilor, de la toate ciclurile de învăţământ. ”Demersul se bazează pe opinia îndreptăţită a specialiștilor în domeniu, care au relevat faptul că elevii înscrisi în învăţământul preuniversitar sunt foarte atenţi şi dau cel mai bun randament în intervalul orar 8.00 — 13.00”, a argumentat parlamentarul liberal Maria Grecea.

​Maria Grecea a susţinut ideea că acest demers legislativ este unul îndelung aşteptat, atât de elevi şi profesori, dar mai ales de părinţi. „Chiar părinţii au iniţiat o solicitare de acest gen, printr-o petiţie online, pronunţându-se pentru desfăşurarea orelor de curs doar dimineaţa. Propunerea noastră va elimina astfel realitatea conform căreia elevii care merg la ore după-amiaza rămân nesupravegheaţi dimineaţa, iar seara, când ajung acasă şi copiii şi părinţii, nu există timp pentru teme şi nici pentru supravegherea modului în care se întocmesc acestea”, a subliniat parlamentarul.

„Este o idee care, în final, va responsabiliza toţi factorii implicaţi în procesul de învăţământ. Directorii şcolilor şi primarii vor trebui să se îngrijească de disponibilitatea spaţiilor destinate cursurilor, astfel încât toţi elevii să poată învăţa doar dimineaţa. Soluţiile sunt construirea unor corpuri noi sau prelungirea celor deja existente, prin valorificarea judicioasă a clădirilor din jurul şcolilor, redimensionarea spaţiilor din interiorul acesteia, mansardarea celor existente etc.”, a afirmat Maria Grecea.

Ea a adăugat că marea majoritate a membrilor Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților au agreat această propunere legislativă, indiferent de partidul din care fac parte, apreciind că este un proiect foarte bun care merită susţinut în continuare, doar că au fost şi colegi care s-au gândit mai mult la aplicarea legii şi nu la necesitatea ei. „Singurul impediment ar fi, repet, deficitul spaţiilor, dar sunt convinsă că acest proiect va încuraja construcţia de şcoli noi, deoarece România are nevoie de investiţii în educaţie şi trebuie să ne asigurăm că lăsăm ceva în urma noastră pentru generaţiile viitoare, pentru copiii noştri. Să ne reamintim că înainte de 1989 toată lumea învăţa dimineaţa şi nu era niciun fel de problemă! Chiar am fost surprinsă de un coleg din Comisia de învăţământ care ne-a mărturisit că în anul 1968, când a început domnia sa şcoala, a fost înscris în clasa I N, adică era în a 14-a clasă I !!! Acum, în aceeaşi şcoală, sunt doar două clase a I-a, deci nu avem un număr mai mare de copii”, a mai declarat Maria Grecea.

Considerând argumentația inițiatorilor ca fiind una profund întemeiată, majoritatea membrilor prezenți ai Comisiei s-au pronunțat în favoarea propunerii legislative, cu amendamentul că de la aceste prevederi vor fi excluși elevii care frecventează programele educaționale de tip „A doua șansă”, învățământul special şi alte alternative educaționale, precum şi cei din învățământul seral și cu frecvență redusă.

„Îmi exprim convingerea că propunerea legislativă va fi susţinută fără patimi politice şi în dezbaterile viitoare din fluxul parlamentar, inclusiv în Senat, care este Camera decizională, iar această lege va fi obligatorie începând cu anul şcolar 2018—2019. Trebuie, încet-încet, să ne întoarcem la normalitate în toate domeniile, iar desfăşurarea orelor de curs doar dimineaţa reprezintă un asemenea exemplu”, a conchis deputatul Maria Grecea. –  PROMPT MEDIA

foto:newsbv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.