Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: România rămâne un partener al Georgiei în parcursul de integrare europeană...

București: România rămâne un partener al Georgiei în parcursul de integrare europeană şi euroatlantică

DISTRIBUIȚI

 Ana Birchall - delegatie georgia140691 – 22102015 Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, a avut, joi, 22 octombrie, o întrevedere cu David Bakradze, ministru de Stat pentru Integrare europeană şi euroatlantică al Georgiei. La întrevedere a participat şi Ilia Giorgadze, ambasadorul Georgiei în România, precum şi alţi oficiali georgieni. În cadrul discuţiei au fost abordate aspecte de interes privind relaţiile dintre România şi Georgia, precum susţinerea pe care România o acordă pentru integrarea europeană şi euroatlantică Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat că România va rămâne un partener al Georgiei în parcursul ei de integrare europeană şi euroatlantică. “Doresc să exprim susţinerea pentru implementarea Acordului de Asociere UE-Georgia, Parlamentul României fiind primul legislativ care a ratificat acest acord. Între România şi Georgia există o relaţie bilaterală excelentă, bazată pe un înalt nivel calitativ al dialogului politic, precum şi pe o cooperare economică foarte bogată, din acest punct de vedere Georgia fiind cel mai important partener comercial al României în regiunea Caucazului de Sud”, a precizat Ana Birchall.

Totodată, Ana Birchall a declarat că România va susţine pe mai departe cauza statelor din Parteneriatul Estic în eforturile lor de aderare. “Ţara noastră a fost şi va rămâne un susţinător activ al extinderii NATO şi UE către Est. Politica de extindere reprezintă una dintre cele mai de succes politici ale UE. Este necesară oferirea unei perspective clare pentru consolidarea în continuare a cooperării dintre UE şi statele din Parteneriatul Estic mai avansate în privinţa reformelor, cum sunt Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. Din acest punct de vedere, vom continua să pledăm pentru continuarea drumului către integrarea europeană şi euroatlantică a Georgiei. Perspectiva euroatlantică pentru statele care s-au angajat pe această cale a contribuit deja în mod substanţial la procesele de democratizare, modernizare instituţională a acestora, precum şi la reforme economice vaste”, a subliniat preşedintele CAE.

Ana Birchall a mai afirmat că “aplanarea tensiunilor din Estul Europei ar trebui să constituie o preocupare esenţială în cadrul Politicii Externe şi de Securitate Comune a Uniunii Europene, România fiind un exemplu pozitiv şi un factor generator de securitate şi stabilitate în regiune”.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a precizat că, în cadrul întrevederii cu delegaţia Georgiei, au fost convenite acţiuni şi întrevederi pe palierul diplomaţiei parlamentare, în sensul consolidării relaţiei bilaterale. “Întrevedere a fost binevenită şi utilă. Am consolidat colaborarea parlamentară la nivelul Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi comisiei responsabile cu afacerile externe şi relaţiile cu UE din Parlamentul Georgiei. De asemenea, am convenit organizarea unei întâlniri cu participarea reprezentanţilor Comisiilor de afaceri europene din statele din regiunea extinsă a Mării Negre pentru a continua şi întări relaţiile şi colaborarea dintre statele din regiune pe teme de interes comun”. PROMPT MEDIA

foto:facebook

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.