Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: România susține recomandarea privind liberalizarea vizelor UE pentru Georgia

București: România susține recomandarea privind liberalizarea vizelor UE pentru Georgia

DISTRIBUIȚI

 Aurescu - David Bakradze140657 – 21102015 Ministrul de Externe Bogdan Aurescu l-a primit miercuri, 21 octombrie 2015, pe David Bakradze, ministrul de Stat al Georgiei pentru Integrare europeană şi euro-atlantică, aflat în vizită în România.

Şeful diplomaţiei române a exprimat satisfacţia pentru nivelul foarte bun al dialogului politic româno-georgian, reflectat inclusiv prin sprijinul consecvent al României pentru parcursul european și euro-atlantic al Georgiei. A reiterat disponibilitatea României pentru aprofundarea şi extinderea cooperării de ansamblu româno-georgiene, cu accent pe domeniul economic. În acest scop, ministrul român a reiterat propunerea de organizare cât mai curând a sesiunii Comisiei Mixte Economice, însoţită de un forum de afaceri, care să stimuleze schimburile economice.

Ministrul Aurescu a evidențiat necesitatea operaţionalizării inter-conectorului de gaz lichefiat Azerbaidjan – Georgia – România – Ungaria (AGRI) și a proiectului coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, pornind de la conexiunea existentă deja de feribot între porturile Constanţa şi Batumi.

De asemenea, oficialul roman a evidenţiat importanţa pe care România o acordă implementării Pachetului Substanţial de Măsuri privind Georgia, adoptat cu prilejul summit-ului NATO din Marea Britanie, la a cărui implementare țara noastră contribuie nemijlocit. “România continuă să susţină puternic Georgia în parcursul de integrare în NATO. Este necesară, în viziunea noastră, o recunoaştere concretă a progreselor evidente ale Georgiei pe calea aderării la Alianţă cu prilejul Summit-ului din 2016. Vă asigur de sprijinul activ al României în acest scop la nivelul NATO“, a declarat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a reconfirmat disponibilitatea României de a sprijini Georgia în procesul de aplicare a Acordului de Asociere şi Liber Schimb UE-Georgia, România fiind primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat, la 3 iulie 2014, Acordul cu Georgia, alături de cele cu Republica Moldova şi Ucraina. În acest context, ministrul român de externe a exprimat aprecierea pentru îndeplinirea de către Georgia a criteriilor  cuprinse de Planul de Acţiune pentru Liberalizarea Vizelor, precum şi susţinerea ca Georgia să primească recomandarea privind liberalizarea vizelor UE pentru Georgia. De asemenea, a reiterat decizia de a continua proiectele asistenţei oficiale pentru dezvoltare coordonate de MAE român, inclusiv în domenii de interes pentru aplicarea eficientă a Acordului de Liber Schimb, de exemplu în privinţa siguranţei alimentare.

Totodată, ministrul Aurescu a reamintit susţinerea României pentru activitatea Misiunii UE de Monitorizare în Georgia (EUMM), în special în contextul evoluţiilor recente împotriva suveranității și integrității teritoriale a Georgiei, România fiind statul UE cu cea mai mare contribuţie la EUMM.

Oficialul georgian a salutat sprijinul ferm al României faţă de obiectivele europene şi euro-atlantice ale Georgiei. Ministrul Bakradze a adresat mulţumiri pentru sprijinul constant şi ferm al României pentru traseul european și euro-atlantic al Georgiei, inclusive pentru participarea substanţială a României la demersurile NATO de consolidare a securităţii Georgiei şi sprijinire a reformelor în domeniul apărării, precum şi pentru contribuţia la procesul de implementare a Acordului de Asociere şi Liber Schimb Georgia-UE. PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.