Acasă Social Aparare Cluj: Printr-un parteneriat între stat şi cetăţeni vom reuşi să gestionăm adecvat...

Cluj: Printr-un parteneriat între stat şi cetăţeni vom reuşi să gestionăm adecvat riscurile atipice cu care ne confruntăm, este de părere șeful SRI, Eduard Hellvig

DISTRIBUIȚI

 Helvig140560 – 16102015 Traversăm o etapă istorică al cărei cuvânt de ordine este criza. Fie că e vorba de crize doar aparent abstracte, dar cu un grav impact pe termen mediu şi lung – cum sunt criza energetică ori demografică. Fie că e vorba de crizele stringente, care se succed într-un ritm tot mai dificil de gestionat: de la criza economică, la consecința ei cea mai dramatică, falimentul elen; de la criza ucraineană, la cea siriană; de la ameninţarea teroristă la exodul spre Europa. Această aglomerare de pusee critice propagă, la nivel global, o tensiune fără precedent în ultimele decenii, a declarat, printre altele, ieri, directorul SRI, Eduard Hellvig, cu ocazia deschiderii anului universitar al Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca.

”Din perspectiva structurilor de informaţii constatăm o deplasare către cetăţean a vulnerabilităţilor care vizau în mod clasic sistemul statal. Într-o măsură tot mai mare, cetăţeanul devine o potenţială ţintă a acestor crize în cascadă, care contribuie la deteriorarea stării de securitate colectivă şi individuală. Ne confruntăm cu o schimbare majoră de paradigmă a mediului de securitate, în condiţiile în care siguranţa naţională reprezintă, de acum, suma nivelurilor de siguranţă ale cetăţenilor. Serviciul Român de Informaţii se află, deja, într-un amplu proces de adaptare la noile provocări asimetrice. În acest sens, consider vitală crearea unui parteneriat între comunitatea de informaţii şi societatea românească. Numai prin acest parteneriat între stat şi cetăţeni vom reuşi să gestionăm adecvat riscurile atipice cu care ne confruntăm. În viziunea mea strategică, acest parteneriat pentru siguranţa cetăţeanului reprezintă un pas important, într-un proces, mai amplu şi necesar, de eficientizare a activităţii instituţiilor statului şi, totodată, de apărare a valorilor democratice specifice societăţii deschise şi democraţiei participative. Democraţia nu înseamnă doar voinţa unei majorităţi politice, parlamentare. Democraţia înseamnă mai mult decât alternanţa la putere în baza alegerilor. Desigur, acestea sunt premisele unei societăţi libere. Dar democraţia funcţională înseamnă guvernare în serviciul cetăţeanului, asigurând acestuia posibilitatea controlului atât de necesar evitării derapajelor”, a spus Hellvig.

Nu avem dreptul să uităm că, într-o democraţie, nimic nu e câştigat definitiv fără implicarea permanentă a tuturor celor cărora nu le e indiferentă soarta comunităţii în care trăiesc. Avertismentul lui Edmund Burke rămâne, în acest sens, actual pentru societatea românească: ”Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”. ”Pentru mine, democraţia înseamnă atât libertăţi civile – de exprimare şi de asociere, dar şi responsabilitate socială şi instituţii eficiente şi puternice, într-un sistem de control şi echilibru care să garanteze respectarea adevărului fundamental”. (…).  Totodată, consider că o colaborare mai strânsă cu sfera academică, precum şi recrutarea de personal din această zonă vor marca o ancorare mai accentuată a Serviciului Român de Informaţii într-un spaţiu de performanţă şi mentalităţi inovatoare, a mai spus șeful SRI.

Hellvig a mai vorbit despre consolidarea cooperării în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite şi cu aliaţii noştri din comunitatea euro-atlantică de informaţii, despre poziția României într-un spaţiu critic, marcat profund de tendinţa de deplasare a problematicii Orientului Mijlociu în zona Mării Negre şi spre porţile Uniunii Europene, despre fragilitatea Republicii Moldova şi conflictul îngheţat din Transnistria, Crimeea anexată ilegal şi conflictul din estul Ucrainei, criza refugiaţilor, insurgenţa kurdă şi războiul din Siria, cu întreaga sa ramificaţie teroristă, reliefând faptul că acestea ”sunt provocări majore, care se întrepătrund în periculoasa evidenţiere a raporturilor de forţe la care asistăm în plan internaţional.”

Nu în ultimul rând, Hellvig a vorbit despre întărirea instituțiilor statului, contracararea spionajului, proliferării, a propagandei şi terorismului, migraţiei, lupta împotriva corupţiei, care sunt elemente-cheie în asigurarea rezistenţei la ameninţările din jur întrucât România a devenit o insulă de democraţie şi stabilitate în regiune, iar această reuşită trebuie apărată. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.