Acasă Opinii/Analize Graba strică treaba

Graba strică treaba

DISTRIBUIȚI

EDITORIAL SORIN ROSCA STANESCU

 140768 – 27102015 –  

 

Se observă, cu ochiul liber, că în timp ce PSD creşte în sondaje, încrederea în Victor Ponta se deteriorează. În mod accelerat. Iar dosarul său penal sau dosarele atârnă greu. Atârnă şi mai greu atunci când România este privită de afară. Iar a doua Românie numără patru milioane de suflete. Asta înseamnă că, pentru a nu se ajunge într-o criză profundă, Ponta trebuie să plece. Dar asta nu înseamnă că şi PSD ar trebui să renunţe la guvernare. Din această perspectivă, presiunile pot face rău. Din această perspectivă, graba strică treaba.

Am încercat să explic, cu alte ocazii, de ce PSD continuă să fie creditat de foarte mulţi români. Şi, de ce, la guvernare fiind, de atâţia ani, continuă să crească în loc să scadă. Am mai încercat să explic, de asemenea, de ce PNL, în loc să crească, scade. Nu mai revin asupra argumentelor. Am să spun doar că prin simpla schimbare a ştafetei guvernării, de la stânga la dreapta, tendinţele politice nu se vor inversa şi ele. Dimpotrivă.

Motivul pentru care PNL nu se află la guvernare, la un an după ce a înregistrat o uriaşă victorie, prin plasarea lui Klaus Iohannis în cea mai înaltă funcţie în stat, este că nu merită. El nu a dobândit pedigree-ul necesar pentru a pune mâna pe Palatul Victoria. Ştiu! Prima reacţie a oricărui cititor este să se întrebe dacă autorul acestor rânduri este în toate minţile. Cu adică? PNL a fost de mai multe ori la guvernare în ultimii 25 de ani. La fel şi PDL. De ce aceste două partide au putut, bine merci, guverna şi separate unele de altele, dar şi împreună, iar acum, după ce au fuzionat, nu ar mai fi capabile? Răspunsul l-am mai dat. Şi îl mai dau şi acum. Un partid în sine poate funcţiona bine. Poate funcţiona bine şi o alianţă de partide. Dar o entitate politică, care nu reprezintă nici una, nici alta, nu se poate mişca altfel, decât alandala. Iar acest PNL nu este nici rezultatul unei fuziuni şi nici o alianţă bazată pe un algoritm. De aceea, indiferent câte eforturi ar face tandemul Gorghiu – Blaga – mă apucă durerea de cap când îi văd ieşim împreună şi vorbind în cor – imaginea PNL este, mai degrabă, de incoerenţă decât de coerenţă. Cei doi, împreună, fac mai puţin decât un lider mediocru. Poate că, separat, fiecare ar face mai multe parale.

În aceste condiţii, electoratul simte că ceva nu este în ordine şi acesta este unul dintre motivele pentru care dreapta nu reuşeşte să domine, cu adevărat, scena politică. La rândul lor, parlamentarii, înţeleg şi ei care este situaţia şi, iată că, astfel nu se poate forma o majoritate, în ciuda insistenţelor lui Klaus Iohannis. Guvernul său mai trebuie să aştepte. Dar cât?

Şi acum, pentru a răspunde dilemei de la începutul acestei analize, voi preciza că, dacă este adevărat că Victor Ponta trebuie să plece, nu este la fel de adevărat că locul său ar putea fi luat de un liberal. Dacă cineva încearcă să forţeze în această direcţie, este bine să ştie că graba strică treaba. Prin urmare, dacă PSD doreşte, poate nominaliza oricând un alt lider, tot din partea PSD şi acesta va beneficia de o susţinere majoritară. Singura posibilitate de a putea fi basculată această majoritate, din stânga spre dreapta, a fost tratată. A fost tratată mai demult. Atunci când domnul Gabriel Oprea a devenit fostul – viitor prim-ministru al României. Adică, atunci când a ezitat, renunţând de fapt, în mod ireversibil, să schimbe tabăra politică. Când a luat această decizie, a făcut un calcul politic cât se poate de corect. Şi anume că, la apropiatele alegeri este mai rentabil să stea alături de PSD, să-l canibalizeze şi să îşi încerce şansele pe listele acestui partid. Raţionamentul de mai sus nu s-a schimbat. Dimpotrivă. Nefericitul accident, soldat cu moartea unui poliţist, i-a cam turnat apă în motor generalului Oprea, care, astăzi, este mai vulnerabil decât era în urmă cu câteva luni.

Deci, dacă aşa stau lucrurile, dacă raţionamentul meu este corect, atunci stau şi mă întreb de ce se tot opinteşte PNL să schimbe un Guvern PSD cu un alt Guvern PSD? De ce, în ce scop şi, mai ales, unde se grăbeşte PNL? –

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.