Acasă Nord-Est Iasi Iași: Pregătiri pentru combaterea haosului

Iași: Pregătiri pentru combaterea haosului

DISTRIBUIȚI

 140408  – 09102015 – Peste 500 de lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor acţiona, în sistem integrat, pentru desfășurarea în condiții de siguranță publică a pelerinajului credincioșilor ortodocși la Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, una dintre cele mai ample manifestări religioase ortodoxe din țara noastră.

Anual, peste un milion de credincioși participă la manifestările religioase prilejuite de sărbătorirea Sfintei Cuvioase Parascheva, care se desfășoară începând de vineri, 9 octombrie a.c., la Catedrala Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, din municipiul Iași.

Astfel, jandarmii vor acționa alături de polițiști și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași, având ca principale misiuni menținerea unui climat de siguranță pentru pelerini, prevenirea aglomerărilor sau a oricăror incidente ce pot perturba buna desfășurare a pelerinajului, acordarea de sprijin persoanelor care vor avea nevoie de asistență medicală, precum și deplasarea în condiții de siguranță a tuturor participanților, fără a se bloca căile de comunicații.

Pentru a nu exista aglomerări de persoane sau a se produce busculade, se va realiza un culoar unic de acces destinat exclusiv pelerinilor, delimitat în mai multe tronsoane, pe traseul: Curtea Mitropoliei – curtea Institutului de Teologie – str. Mitropoliei – str. Cloşca – str. Petru Movilă – str. Uzinei – str. Morilor – str. Ipsilanti – str. Sf. Andrei – str. Iancu Bacalu – Splai Bahlui.

Pentru prevenirea aglomerării traficului rutier şi producerii blocajelor în zona culoarului unic, precum şi în zona catedralei, în baza dispoziţiei primarului Municipiului Iaşi, se va restricţiona traficul rutier pe următoarele artere: b-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Colonel Langa, str. Mitropoliei, str. Cloşca, str. Petru Movilă, str. Ipsilanti Vodă, str. Sfântul Andrei, str. Iancu Bacalu, str. Splai Bahlui Mal Stâng pe tronsonul Podul Roşu – Podul de Piatră.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi va acţiona pentru prevenirea faptelor antisociale, creşterea siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare, astfel încât localnicii şi pelerinii veniţi din toată ţara să se bucure în linişte de această sărbătoare. Pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi asigurarea fluenţei traficului, poliţiştii rutieri vor acţiona de drumurile naţionale şi pe DE 583, utilizând aparatura radar. O atenţie deosebită va fi acordată arterelor rutiere ce converg către zona centrală a municipiului Iaşi, respectiv în proximitatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în vederea prevenirii aglomerărilor şi blocajelor rutiere. De asemenea, în această perioadă vor acţiona echipe de poliţişti în civil, pentru prevenirea şi combaterea furturilor din bagaje, poşete, buzunare, a tâlhăriilor, a infracţiunilor comise cu violenţă. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, în colaborare cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală vor organiza controale în locurile unde se comercializează produse agro-alimentare şi obiecte de cult în vederea depistării şi combaterii actelor de comerţ ilicit.

Totodată, poliţiştii de la transporturi vor acţiona pe trenurile de călători de pe magistralele de cale ferată din zona de competenţă pentru siguranţa călătorilor, o atenţie deosebită fiind acordată trenurilor care circulă pe magistralele 500 şi 600, Bucureşti-Iaşi şi Bucureşti-Suceava.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean Iaşi va acţiona în domeniul asigurării protecţiei cetăţenilor aflaţi la acest eveniment religios. De asemenea, va asigura măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor şi, la nevoie, evacuarea persoanelor şi stingerea incendiilor la obiectivele aflate în perimetrul Catedralei Mitropolitane precum şi cele din proximitatea acesteia.

Se va asigura intervenţia operativă în cazuri care impun descarcerarea şi evacuarea în situaţii de urgenţă, intervenţia de specialitate în cazuri de incendiere / autoincendiere, coordonarea integrată a acţiunilor de acordare a asistenţei medicale de urgenţă / primului ajutor calificat, prin intermediul structurilor S.M.U.R.D, în parteneriat cu Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi şi Crucea Roşie-Filiala Iaşi.

Pentru îndrumarea şi rezolvarea diferitelor probleme ale cetăţenilor şi pelerinilor, vor funcţiona două puncte de informare: Gara C.F.R. Iaşi şi pe b-dul Ștefan cel Mare şi Sfânt, în zona intersecţiei cu str. Colonel Langa. – PROMPT MEDIA

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.