Acasă Uncategorized Italia: Ministerul Mediului va continua să coordoneze colaborarea dintre UE și țările...

Italia: Ministerul Mediului va continua să coordoneze colaborarea dintre UE și țările din Asia Centrală în domeniul apelor

DISTRIBUIȚI

MMAP 140502  – 14102015 – Delegația Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor condusă de secretarul de Stat Anne Jugănaru a participat în perioada 12 – 13 octombrie 2015, la Milano, Italia, la cea de-a V-a Conferinţă la nivel înalt Uniunea Europeană – Asia Centrală pentru cooperare în domeniul mediului, schimbărilor climatice şi managementul apelor, conferință organizată de Guvernul Italiei prin Ministerul Afacerilor Externe din Italia, Comisia Europeană şi Serviciul European  pentru Afaceri Externe (EEAS).

România a participat la întâlnire în dubla calitate de stat membru al UE şi ca deţinător al preşedinţiei Iniţiativei pentru Apă a Uniunii Europene pentru ţările din regiunea Est Europeană, Caucaz şi Asia Centrală (EUWI-EECCA).

Scopul celei de-a V-a Conferinţe la nivel înalt Uniunea Europeană – Asia Centrală a fost reafirmarea, la cel mai înalt nivel, a voinţei de cooperare mutuală în contextul Strategiei pentru un nou parteneriat între Uniunea Europene şi Asia Centrală, pe baza unui dialog la nivelul miniştrilor responsabili cu protecţia mediului, schimbările  climatice şi managementul apelor din ţările UE şi Asia Centrală.

Voinţa de cooperare mutuală s-a concretizat prin adoptarea unei Declaraţii comune privind angajamentul pentru reformarea politicilor de mediu din ţările Asiei Centrale cu sprijinul Uniunii Europene.

De asemenea, în cadrul întâlnirii preliminare care a avut loc între conducătorul delegaţiei române şi Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Asia Centrală, Anne Jugănaru a făcut o scurtă informare a activităţilor desfăşurate sub preşedinţia română a Grupei de lucru pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală din cadrul Iniţiativei pentru Apă a Uniunii Europene (EUWI-EECCA), de la preluarea acestei preşedinţii, în anul 2007, cu accent pe ţările Asiei Centrale. A fost subliniat interesul pe care îl acordă România problematicii managementului apei în contextul schimbărilor climatice, atât la nivel naţional cât şi la nivel regional, precum şi interesul şi disponibilitatea MMAP de a continua să disemineze experienţa dobândită în îmbunătăţirea infrastructurii de apă, a mangementului integrat al resurselor de apă şi al cooperării internaţionale la nivel bilateral şi regional (în bazinul Dunării şi al Mării Negre). Reprezentantul Special al UE pentru Asia Centrală, Peter Burian, a apreciat activitatea desfășurată și a solicitat României să continue să sprijine și să coordoneze componenta pe apă a colaborării dintre UE și Asia Centrală.

Conducătorul delegaţiei române a menţionat progresele făcute de ţările din Asia Centrală, în cadrul EUWI-EECCA, prin intermediul Dialogurilor Politice Naţionale dar şi datorită determinării autorităţilor naţionale din această regiune în cele 4 ţări în care a fost implementată iniţiativa. S-a subliniat că, din cele 5 componente ale EUWI, componenta pentru EECCA a fost cea mai de succes. În acest sens, s-a precizat că EUWI EECCA s-a dovedit o platformă pentru schimbul de informaţii şi experienţă. România a înțeles provocările şi problemele cu care se confruntă ţările Asiei Centrale, în mod particular legat de modernizarea serviciilor de apă. Pe de altă parte trebuie avut în vedere că, în condiţiile schimbărilor climatice, aceste probleme se vor acutiza ceea ce va impune eforturi suplimentare atât la nivel naţional cât şi regional.

În urma acestei conferințe, România, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va continua să coordoneze colaborarea dintre UE și țările din Asia Centrală în domeniul apelor. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.