Acasă Externe Liderii europeni, încă o încercare

Liderii europeni, încă o încercare

DISTRIBUIȚI

BELARUS UKRAINE PEACE TALKS140226  – 02102015 –  Liderii Franței, Rusiei, Germaniei și Ucrainei, respectiv Francois Hollande, Vladimir Putin, Angela Merkel și Petro Poroșenko, se vor întâlni vineri la Paris pentru a consolida pacea în estul separatist ucrainean, informează Agerpres. 

Aceste acorduri, încheiate de aceiași protagoniști la 12 februarie în capitala belarusă, după lungi și complicate negocieri, includ o serie de măsuri care să ducă la încetarea conflictului dintre armata ucraineană și rebelii proruși, conflict care a făcut, din aprilie 2014, peste 8.000 de morți.

Summitul de la Paris urmează să înceapă la ora locală 14:15 (12:15 GMT), discuțiile fiind prevăzute să dureze până la ora 18:00. Înaintea reuniunii, președintele rus Vladimir Putin va fi primit de gazda acestui summit, François Hollande, și se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel, pentru a discuta subiectul cel mai arzător din aceste zile, și anume Siria.

Conflictul ucrainean, notează AFP, a dus la izolarea Rusiei, țară acuzată de a fi trimis soldați și arme pentru susținerea rebelilor din Donbas și vizată din această cauză de o serie de sancțiuni occidentale.

Acest proces politic, prevăzut să se încheie până la sfârșitul anului, avansează foarte dificil, separatiștii încercând să organizeze alegeri locale potrivit propriilor reguli, în timp ce Parlamentul de la Kiev rămâne divizat în privința votului asupra măsurilor de autonomie.

Kievul cere anularea alegerilor programate de separatiști în Donețk și Lugansk, pentru 18 octombrie și, respectiv, 1 noiembrie, precum și eliberarea tuturor prizonierilor.

Moscova ar putea spera la o relaxare a sancțiunilor care apasă greu asupra economiei sale dacă acordurile de pace se vor concretiza, o problemă ce va discutată în decembrie la Bruxelles.

În contexul implicării aviației ruse în Siria, Kievul se teme că Moscova va utiliza criza siriană pentru a distrage atenția de la Ucraina și că, în urma unor propuneri făcute de Francois Hollande, occidentalii vor decide în cele din urmă o relaxare a sancțiunilor impuse Rusiei. –  PROMPT MEDIA

foto:jurnaluldevrancea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.