Acasă Externe Luxemburg: Reuniune importantă pe teme de mediu

Luxemburg: Reuniune importantă pe teme de mediu

DISTRIBUIȚI

 Grațiela Gavrilescu140764 – 27102015 –  Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a participat la reuniunea Consiliului de Mediu al Uniunii Europene care a avut loc luni, 26 octombrie, la Luxemburg.

În cadrul reuniunii a avut loc prima dezbatere politică privind revizuirea schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU-ETS) aplicabilă pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2030. Propunerea de modificare a Directivei 2003/87/CE, are în vedere rentabilizarea reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în acest domeniu, şi reprezintă un element cheie al Uniunii Energiei, din perspectiva decarbonizării.

În intervenția sa, ministrul Grațiela Gavrilescu a subliniat ”Revizuirea EU ETS pentru perioada post-2020 trebuie să asigure un echilibru între reducerea emisiilor de GES, situaţia economică reală din Statele Membre, nevoia de dezvoltare a industriei precum şi specificităţile din diferitele State Membre. Trebuie să evităm orice fel de presiune semnificativă care ar putea fi creată asupra industriei la nivelul UE în perioada pre-2020”.

Ministrul român a adăugat că este necesar un cadru de reglementare predictibil, eficient şi stabil pentru stimularea investiţiilor în tehnologiile cu emisii scăzute de carbon dar şi un semnal puternic pentru piaţă, care să conducă la reducerea emisiilor de GES, la nivelul UE, într-o manieră eficientă din punct de vedere al costurilor, fără a afecta competitivitatea sectoarelor ETS. De asemenea, a subliniat că „riscul de relocare (carbon leakage) al sectoarelor industriale în afara spaţiului UE este un aspect important pentru România, având în vedere, în principal,poziţionarea geografică a țării noastre la graniţa UE”. Din această perspectivă, a susţinut necesitatea acordării unei alocări de 100 % cu titlu gratuit pentru sectoarele cu un risc real de relocare.

Un alt punct pe ordinea de zi a reuniunii de la Luxemburg a vizat ”înverzirea semestrului european”, asupra căruia miniștrii Mediului din țările UE au avut un schimb de opinii cu accent pe îmbunătățirea aplicării legislației de mediu și a eliminării subvențiilor dăunătoare mediului.

În acest context, ministrul Grațiela Gavrilescu a subliniat că reforma privind eliminarea subvenţiilor dăunătoare mediului trebuie să fie integrată în politicile europene pentru susţinerea competitivităţii, creşterii economice şi numărului locurilor de muncă. De asemenea, a subliniat că, ”trecerea către noul model economic bazat pe economia circulară, ar trebui să fie reflectată în Analiza Anuală a Creşterii, atât în 2016, cât şi în anii următori. În acest fel, se creează posibilitatea unei evaluări a situaţiei economice la nivelul Statelor Membre şi Uniunii Europene în general, în raport cu obiectivele de dezvoltare durabilă, care trebuie să fie implementate la nivelul tuturor statelor lumii”.

Miniştrii Mediului au avut posibilitatea să-şi exprime opinia asupra situatiei emisiilor generate în condiții reale de circulaţie și asupra sistemelor de control al emisiilor pentru autoturisme, în vederea identificării unor solutii rapide si realiste. Reamintim că în cadrul Comitelului tehnic pentru vehicule cu motor din data de 28 octombrie a.c. va fi luată o decizie privind al doilea pachet de măsuri pe tema emisiilor reale din circulaţie (RDE).

Miniştrii Mediului şi miniștrii responsabili cu problematica politicii pentru dezvoltare au avut un dejun comun pe tema Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Discuțiile au vizat, printre altele, principalele priorități ale UE în vederea punerii în aplicare a Agendei 2030 din perspectiva mediului, atât în ceea ce privește obiectivele specifice de mediu, cât și referitor la alte obiective, în cazul cărora dimensiunea de mediu este esențială (de exemplu sănătate, transport, energie, agricultură, orașe).

În marja reuniunii Consiliului de Mediu al Uniunii Europene Mediu, miniștrii Mediului din Croația, Franța, Spania, Italia, Germania, Luxemburg, Polonia, România și Slovenia au semnat o scrisoare adresată Comisarului european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Karmenu Vella, cu privire la evaluarea directivelor în domeniul protecției naturii. Miniștrii au susținut necesitatea de a se menține cadrul legislativ actual în domeniu și au subliniat nevoia asigurării unei implementări eficiente a acestuia. –  PROMPT MEDIA

foto:radu-tudor.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.