Acasă Externe Mexic: Discursul prim-ministrului Victor Ponta la Summit-ul Global pentru o Guvernare Deschisă...

Mexic: Discursul prim-ministrului Victor Ponta la Summit-ul Global pentru o Guvernare Deschisă din Mexic

DISTRIBUIȚI

Ponta - Mexic140818 – 29102015  –  ”Bună ziua. Este o mare onoare şi plăcere să particip la acest summit global în numele Guvernului român. Ţara mea încearcă alături de ţările dvs să îmbunătăţească, să dezvolte şi să arate un model de succes pentru restul lumii.

Aş începe prin a felicita gazda noastră – Guvernul mexican, pentru organizarea acestui summit. Consider că nu suntem întâmplător aici, în Mexico, aş spune domnule preşedinte, că în România, în Europa, este apreciat foarte mult programul foarte ambiţios de reforme pe care l-aţi iniţiat. Vă doresc mult succes. Pentru Europa, Mexicul reprezintă un partener strategic în promovarea dezvoltării în lume şi a bunei guvernări, care este până la urmă, cheia succesului tuturor ţărilor noastre. Voi felicita toate ţările membre ale acestui parteneriat, mai mult de 65 de ţări şi vă voi mulţumi tuturor pentru sprijinirea alegerii României în Comitetul Director al OGP. Cred că în final, este foarte uşor ceea ce avem de făcut împreună: lumea este în schimbare, guvernele trebuie şi ele să se schimbe, deoarece aşteptările sunt din ce în ce mai mari pe zi ce trece, oamenii care ne votează, oamenii care beneficiază de guvernare, trebuie să observe schimbări. Este datoria noastră să facem schimbări, altfel vom rămâne în urmă şi vom pierde oportunităţi.

Vin dintr-o relativ nouă democraţie, sunt doar 25 de ani de când am schimbat regimul comunist cu unul democratic, o poveste de succes cu privire la statul de drept, dezvoltare economică, şi sunt doar 8 ani de când am aderat la Uniunea Europeană. Dar şi datorită faptului că suntem o relativ nouă democraţie şi stat membru al Uniunii Europene, ne străduim mult să atingem standardele democratice europene şi internaţionale cu privire la guvernare. O economie în rapidă dezvoltare, cu o creştere economică de 3, 8 în acest an, o rată foarte mică a şomajului, un sistem de justiţie, presă liberă, sunt lucruri de care suntem mândri dar pe care trebuie să le îmbunătăţim.

În urmă cu patru ani, când am preluat guvernarea, eram considerat un politician tânăr, acum nu mai sunt la fel de tânăr dar am mai multă experienţă, apreciez mai mult acest lucru şi vă voi spune că am învăţat patru lecţii importante. Primul –transparenţa este întotdeauna, în toate cazurile, alegerea corectă pentru un guvern. Tendinţa naturală a birocraţilor, instituţiilor, chiar şi a politicienilor de a fi mai secretoşi, de a ascunde ceva, duce întotdeauna la eşec. Oamenii așteaptă transparență din partea noastră. Sunt gata să ierte greșelile noastre dacă demonstrăm că suntem transparenți, dacă demonstrăm că nu avem nimic de ascuns, că doar vrem să guvernăm mai bine și să învățăm din greșelile noastre.

O a doua lecție vizează experienţa. Chiar dacă țările și sistemele politice sunt atât de diferite, există experiențe și metode care pot fi învățate de la o altă țară. Sunt sigur că metodele bune ale unui guvern bun, de aici, din Mexic, sau din oricare altă țară, pot fi aplicate în România iar noi putem împărtăși cu dumneavoastră experiențele noastre pozitive sau negative pentru a învăța din ele.

A treia lecţie este că noua tehnologie aduce probabil o schimbare radicală în ceea ce priveşte guvernarea. Foarte mulţi dintre cei 20 de milioane de cetăţeni români preferă să acceseze site-ul unei instituţii de pe smartphone sau computer, decât să se ducă personal acolo, cheltuie mai puţini bani şi timp în această privinţă, aşadar cred că investiţia în noi tehnologii şi aplicarea acestora în guvernare, în decizii şi măsuri va îmbunătăţi radical performanţa guvernului.

A patra lecţie. Nu cred că sistemul public deţine toate răspunsurile, dimpotrivă, uneori. Cooperarea, învăţarea din experienţa altora şi împărtăşirea propriei experienţe cu ONG- uri, societatea civilă, instituţii private este cea mai înţeleaptă decizie pentru un guvern care doreşte să aducă îmbunătăţiri actului de guvernare. V-am împărtăşit din experienţa mea, doresc Partneriatului pentru o Societate Deschisă să-şi realizeze ambiţioasele obiectivele şi vă doresc tuturor să guvernaţi mai bine pentru oamenii care aşteaptă de la noi o guvernare mai bună.

Vă mulţumesc”. –  PROMPT MEDIA

foto:gov.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.