Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: 247 de participanți din 36 de țări la ”Opera Europa”

București: 247 de participanți din 36 de țări la ”Opera Europa”

DISTRIBUIȚI

foto stire Opera141342 – 25112015 –. Conferința de toamnă a rețelei internaționale ”Opera Europa” a reunit la București, în perioada 18-21 noiembrie, reprezentanții unora dintre cele mai importante teatre lirice și festivaluri de gen din Europa și nu numai, tema principală a întâlnirii constituind-o dezvoltarea profesională. Discuțiile privind desfășurarea acestui eveniment la Opera Națională București au început încă din mai 2014, la inițiativa managementului instituției asigurat de Răzvan Ioan Dincă, aceasta fiind întâia dată în care ”Opera Europa” organizează o astfel de conferință în Sud-Estul Europei.

În afara sesiunilor de zi ale conferinței, rezervate participanților înscriși la eveniment, precum și a audițiilor cu tinere talente din țară, programul manifestărilor care s-au desfășurat cu acest prilej a inclus și evenimente artistice prezentate de Opera Națională București: premiera spectacolului ”Oedipe” de George Enescu, în regia Valentinei Carrasco, spectacolul-eveniment ”Falstaff” de Giuseppe Verdi, în regia lui Graham Vick, precum și Gala Laureaților Concursului Internațional de Canto ”Le Grand Prix de l’Opéra”.

”Am decis cu mai bine de un an în urmă să organizăm această conferință la Opera Națională București. Până acum, Opera Europa nu a mai desfășurat un astfel de eveniment în Europa de Sud-Est, așa încât am ales România în parte pentru că are o însemnată tradiție în domeniul operei, dar și întrucât are aspirații importante pentru viitor. Unul dintre motivele pentru care am ales «Falstaff» și «Oedipe» pentru programul conferinței a fost faptul că acestea aduc în prim plan ansamblurile artistice și o multitudine de voci, în două opere contrastante. Pentru mine, să văd opera «Oedipe» realizată în acest teatru, în această țară, pusă în scenă cu o asemenea sensibilitate și frumusețe, a fost o experiență cu adevărat memorabilă”, a declarat Nicholas Payne, directorul rețelei Opera Europa, într-un interviu acordat Operei Naționale București.

”Cred că este mai important decât oricând să colaborăm la nivel internațional, în primul rând deoarece ne aflăm în vremuri dificile, cu presiuni financiare și concurență din partea multor forme de artă și activități diferite, astfel încât cu cât mai multe teatre de operă lucrează împreună schimbând bune practici, schimbând idei, partajându-și creativitatea, cu atât mai bine ne va fi tuturor. Mi-a plăcut foarte mult spectacolul «Oedipe» de Enescu, în special pentru că este o operă foarte intensă, cu mult potențial, și sunt convins că se va răspândi mult mai mult în lume în viitor. Să văd această operă realizată aici, cu atât de multă pasiune și implicare, a fost o experiență remarcabilă. În această stagiune introducem titlul «Oedipe» și în repertoriul nostru de la Londra, întrucât credem că este o capodoperă, că potențialul său teatral poate determina publicul contemporan să rezoneze”, a declarat, la rându-i, Kasper Holten, director Operă la Royal Opera House Covent Garden din Londra, într-un interviu acordat Operei Naționale București.

”Fără îndoială trăim într-o lume interconectată și cred că avem cu toții parte de provocări –  artistice, financiare, tehnologice –, iar cel mai bun mod de a le preîntâmpina este să lucrăm împreună. Sunt de părere că din colaborare învățăm lucruri foarte importante. Cum nimeni nu deține toate răspunsurile, cred că relaționarea poate fi extrem de rodnică din punct de vedere artistic, practic, financiar”, a spus Peter Maniura, director lansări, BBC Arts Online.

 ”Ceea ce mi s-a părut extrem de interesant cu privire la producția «Oedipe» este faptul că Opera Națională București a permis deschiderea către o nouă estetică. Am fost plăcut surprins să văd un cor foarte implicat, de calitate foarte bună, un ansamblu extrem de dedicat, îmbrățișând complet ceea ce le-a fost oferit din punct de vedere artistic”, a declarat Serge Dorny, Director General al Operei Naționale din Lyon.

”Opera Europa” este cea mai importantă rețea dedicată instituțiilor și grupurilor profesioniste de operă, precum și festivalurilor de profil din Europa și are misiunea de a promova și dezvolta genul operei în toate formele sale. Scopul organizației este de a consolida instituțiile de operă din întreaga Europă prin încurajarea și facilitarea sprijinului reciproc și acțiunii colective, constituind o platformă de întâlnire și schimb de opinii și bune practici. Organizația include în prezent 160 de membri din 40 de țări, sediul său principal fiind în Bruxelles.

În afara sistemelor sale de colaborare și informare online (baze de date actualizate în permanență, forum-uri specializate etc.), o componentă de bază a asigurării interacțiunii între membri este reprezentată de conferințele internaționale organizate de minimum două ori pe an, alternativ în orașele de proveniență ale diferiților membri. Programul acestor conferințe se concentrează pe teme și evoluții de interes practic curent, cum ar fi maximizarea veniturilor, dezvoltarea publicului, tehnologii și noile media, resurse umane, strângere de fonduri și relații publice/ marketing, strategii și tactici. De asemenea, aceste evenimente reprezintă un excelent prilej pentru dezvoltarea de contacte în vederea realizării de coproducții la nivel european, adunând într-un singur loc cei mai reputați profesioniști ai domeniului. . PROMPT MEDIA

foto:oprea-europa.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.