Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: E doar începutul, avertizează protestatarii

București: E doar începutul, avertizează protestatarii

DISTRIBUIȚI

Se cere introducerea Educației comunitare în școli – 140901 – 04112015  –   Început la ora 18.00 ca un protest pentru demisia primarului de la Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone, aproximativ 25.000 de persoane, în special tineri, au blocat marti centrul Capitalei într-o amplă manifestare de protest declanșată de tragedia de la Clubul Colectiv. S-au scandat, printre altele, ”Jos, Ponta!”, ”Jos, Oprea!”, ”Ieșiți din casă dacă vă pasă!”

Protesatatarii au fost în faţa Guvernului, cerând demisia premierului, a ministrului de Interne si a primarului Sectorului 4 ca răspuns la reacţia autorităţilor după tragicul incendiu de la Clubul Colectiv şi la şirul de nereguli care au dus la moartea, până acum, a 32 de persoane și rănirea a cel puțin 160.

Protestul, care a pornit ca o mişcare pe facebook, s-a terminat după miezul nopții, dar mulți dintre protestatari au anunțat că acesta e doar începutul.

Manifestanţii s-au adunat în Piaţa Unirii, au pornit spre Piața Victpriei, unde li s-au alăturat alte mii de oameni, după care au pornit în marş spre Ministerul de Interne, Primăria Sectorului 4 şi Clubul Colectiv, după care au revenit la Universitate.

Lozincile strigate de manifestanţi au vizat necesitatea de-a schimba sistemul corupt de administraţie, de schimbare a clasei politice, demisia administraţiei şi asumarea răspunderii de către autorităţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat imediat la mişcarea de stradă manifestându-şi sprijinul: “Sunt impresionat de manifestările din această seară. Este o mișcare de stradă, care vine din dorința oamenilor de a le fi respectată condiția și demnitatea. Am înțeles că se cere și se așteaptă, pe bună dreptate, ca cineva să-și asume răspunderea politică. Următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă”.  a scris Klaus Iohannis pe contul să de facebook marți seara..

Autorităţile vizate de proteste nu au avut nicio reacţie oficială.

Proteste asemănătoare au fost organizate şi în alte oraşe ale ţării, în care mii de oameni au demonstrat solicitând demisia Guvernului şi măsuri pentru schimbarea administraţiei corupte.

Manifestanții de marți au fixat data următorului marș: joi, 6 noiembrie, și declară că nu se vor mulțumi cu funcționarii mărunți pe care premierul Victor Ponta dorește să-i sacrifice pentru a salva Guvernul.

Pe un carton purtat de o tânără scria: “Avem coloană vertebrală, nu coloană oficială”.

Jandarmii, prezenți în număr mare, nu au avut de lucru, manifestanții fiind, în general, pașnici.

De la manifestare nu puteau lipsi unii revoluționari, recunoscuți pentru patima lor de a ieși în stradă imediat ce se anunță proteste împotriva puterii.

Așadar, ample proteste sunt anunțate pentru sfârșitul acestei săptămâni, încă de joi, în București și alte orașe din România. O listă provizorie de revendicări, în 10 puncte, a fost anunțată de mai multe grupuri civice. Lista nu e definitivă, forma finală urmând să fie stabilită în stradă.

De exemplu, comunitatea Uniți Salvăm, Uniți Salvăm, Neam Trezit, Activiști fără Frontiere și Miliția Spirituală anunță pe Facebook organizarea unui protest în Piața Universității, pentru ziua de joi, ora 18.00 și a întocmit o primă listă de revendicări, de la solicitarea de demisii (Piedone, Oprea, Bănicioiu și ISU) și până la asigurarea a 10% din PIB pentru bugetul sănătății. ”Nimic nu va mai fi la fel. Ne vedem în stradă! E doar începutul!”, spun grupurile care au anunțat evenimentul.

Lista de revendicări

  1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetățenilor rezultatul anchetei.
  2. Vrem demisii ACUM! Vrem demisia primarului Sectorului 4, Cristian Popescu şi a vicepremierului Gabriel Oprea! Vrem demisia Ministrului Sănătății Nicolae Bănicioiu! Vrem demisia şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
  3. Vrem ca toţi cei care au participat la operaţiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie ameninţaţi!
  4. Vrem revizuirea de urgenţă a planurilor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, pentru incendii şi pentru cutremure, care în Bucureşti ar putea produce zeci de mii de victime! Activitatea comercială în clădiri ne-consolidate şi care prezintă risc de prăbuşire trebuie interzisă.
  5. Vrem ca toate locaţiile din ţară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgenţă pentru a se asigura că deţin infrastructură necesară în caz de incendiu. Vrem ca materialele fono-izolante care nu sunt ignifuge să fie interzise!
  6. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, media europeană a finanţării pentru acest domeniu.
  7. Vrem să nu se mai închidă spitale ci să se construiască! Vrem ca personalul să fie bine remunerat şi instruit, atât medicii cât şi auxiliarii. Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătăţii pentru amânarea dării în folosință la timp a Unităţii Moderne pentru arşi de la Spitalul Floreasca.
  8. Vrem echipament modern pentru pompieri şi pentru toţi cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească iar condiţiile lor de lucru îmbunătăţite.
  9. Vrem introducerea în trunchiul şcolar obligatoriu, clasele I – XII, a Educaţiei comunitare, care să cuprindă instrucţie de prim ajutor, exerciții pentru situații de urgență (cutremure, incendii, inundații ), educație rutieră. şi de prevenirea incendiilor.
  10. Vrem simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea spaţiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarităţi şi neconcordanţe. Responsabilităţile trebuie să fie clare, la fel şi sancţiunile.

Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă.

Nimic nu va mai fi la fel. Ne vedem în stradă! E doar începutul! –  PROMPT MEDIA

foto:romaniacurata.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.