Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: În atenția celor care spun că nu au bani pentru a...

București: În atenția celor care spun că nu au bani pentru a intra în legalitate

DISTRIBUIȚI

SIGLE_igsuISU eliberează avize și autorizații fără taxe – 141090 – 12112015  –  În conformitate cu legislația în vigoare, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia să solicite şi să obţină avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuţie la construcţiile noi, de modificare a celor existente şi/sau la schimbarea destinaţiei acestora, avizul fiind emis de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, după verificarea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor, stipulate în documentaţiile tehnice de proiectare.

Ulterior, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu înainte de punerea în funcţiune a clădirilor ori spaţiilor amenajate în clădiri, document prin intermediul căruia se certifică îndeplinirea măsurilor de apărare împotriva incendiilor. Potrivit legii, autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punct de vedere al îndeplinirii cerinţei esenţiale (securitate la incendiu).

Atât eliberarea avizului, cât şi a autorizaţiei de securitate la incendiu se realizează de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, fără a fi percepute, solicitanţilor, taxe în acest sens, precizează într-un comunicat de presă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Este importantă această precizare întrucât există multe persoane care susțin că nu au cerut autorizațiile respective pentru că nu au bani de taxe. De asemenea, sunt persoane care susțin că pentru astfel de autorizații, mai ales dacă este vorba de restaurante sau hoteluri, trebuie să aibă relații la inspectorat pentru a le obține.

În legislaţia naţională, construcţiile de învăţământ au fost introduse, în mod explicit, în categoriile de construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind prevenirea şi stingerea incendiilor, odată cu intrarea în vigoare a HG. Nr.571/1998 pentru aprobarea categoriilor de construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări care se supun avizării si/sau autorizării, în prezent abrogată. Anterior adoptării acestor acte normative, obligaţia obţinerii autorizaţiei era reglementată doar pentru construcţiile noi sau pentru cele existente la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinaţiei (H.G. nr.51/1992), în cazul construcţiilor de învăţământ obţinerea autorizaţiei fiind obligatorie, de exemplu doar în cazul în care aceste construcţii înglobau o sală aglomerată.

În prezent, obligativitatea obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu este aplicabilă construcţiilor cu destinaţia de învăţământ noi sau existente, la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinaţiei, şi pentru care, la data când au fost date în exploatare, legislaţia prevedea această obligaţie.

La nivelul unităţilor de învăţământ care funcţionează în România, numărul total al celor pentru care era obligatorie obţinerea autorizaţiei de securitate şi nu au obţinut-o până în prezent este de 2.318 clădiri având destinaţia de unităţi şcolare în învăţământul preuniversitar şi de 130 clădiri având destinaţia de unităţi şcolare în învăţământul universitar. De asemenea, există 1.756 clădiri cu destinaţia de unităţi şcolare în învăţământul preuniversitar şi 151 clădiri cu destinaţia de unităţi şcolare în învăţământul universitar care au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu.

Pentru toate celelalte clădiri având destinaţia de unităţi şcolare care au fost puse în funcţiune anterior introducerii obligaţiei de obţinere a autorizaţiei sunt executate anual controale de verificare a apărării împotriva incendiilor, precum şi activităţi de informare preventivă şi educare a elevilor şi studenţilor asupra modului de comportament în cazul producerii unui incendiu sau altei situaţii de urgenţă. Controalele desfăşurate includ şi executarea de exerciţii de alarmare-evacuare, cu angrenarea elevilor, studenţilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar, pentru formarea deprinderilor acestora în comportamentul în caz de producere a unei situaţii de urgenţă.

Spre exemplificare, în urma verificărilor efectuate de specialiştii în domeniul preventiv în cursul anului 2014 au fost constatate 20.345 încălcări ale legislaţiei pe linia apărării împotriva incendiilor, 4.846 dintre acestea fiind remediate în timpul acţiunilor de control. Au fost aplicate 12.269 sancţiuni contravenţionale din care 582 amenzi în cuantum de 602.050 lei şi 11.687 avertismente. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.