Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: M10 nu mai vrea prag electoral

București: M10 nu mai vrea prag electoral

DISTRIBUIȚI

 monica_macovei_m_10_141400 – 27112015 – Partidul M10, condus de Monica Macovei, solicită Guvernului să inițieze și să trimită în Parlament propunerea ca primarii și președinții de consilii județene să fie aleși în două tururi de scrutin, iar pragul electoral să fie eliminat. ”Solicit președintelui Iohannis să susțină public acest demers, așa cum a promis în campania electorală. Și Klaus Iohannis, și Dacian Cioloș au această datorie față de români: domnul Iohannis, pentru că a promis electoratului care l-a ales președinte, iar Dacian Cioloș, pentru că a ajuns prim-ministru în urma protestelor din stradă, la care oamenii au cerut inclusiv alegerea primarilor din două tururi și eliminarea pragului electoral. Alegerea primarilor și a președinților CJ din două tururi de scrutin și eliminarea pragului electoral de 5% se regăseau, de altfel, în prima variantă de program de guvernare, asumat de prim-ministrul Cioloș și trimis în Parlament”, se arată într-un comunicat remis PROMPT MEDIA.

Partidul M10 și mai multe organizații ale societății civile au cerut insistent revenirea la alegerea primarilor și a președinților de consilii județene din două tururi de scrutin și eliminarea pragului electoral. Este inadmisibil să menții un prag electoral de 5% când există partide noi care doresc să reprezinte politic comunități mici, județe sau regiuni. Drumul acestor partide noi este blocat de pragul electoral.

Alegerea primarilor și a președinților CJ în două tururi de scrutin înseamnă că rezultatele alegerilor vor reflecta cu adevărat opțiunea electoratului, monopolulul baronilor locali va fi spart, rețelele de corupție și furt din banii publici vor fi fisurate, candidații vor avea șanse egale, interesul cetățenilor pentru alegeri va crește dacă va fi o competiție reală, iar primarii și președinții CJ aleși vor fi reprezentativi pentru comunitate.

”PNL și președintele Klaus Iohannis au declarat că susțin alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin. La fel a făcut Guvernul Cioloș în primul program de guvernare trimis în Parlament. Ce i-a făcut să se răzgândească? A fost o declarație mincinoasă, doar pentru a atrage pentru moment electoratul, știind că nu vor respecta aceste promisiuni? Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin înseamnă să fii de acord cu menținerea sistemului baronilor locali și a rețelelor de furt din bani publici, create de aceștia de-a lungul anilor. Recomandările Comisiei de la Veneția sunt esențiale pentru a evita derapajele partidelor mari sau aflate la putere, care au interesul să mențină un anumit sistem de alegeri. Or, în situația actuală, sistemul alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin este cel care creează avantaje pentru PSD și PNL, cele două partide mari care au deja primari în funcții. Exact asta contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția. Comisia de la Veneția recomandă să nu se schimbe legile electorale cu un an înainte de alegeri numai dacă schimbarea ar afecta structural votul, dând astfel posibilitatea partidului aflat la putere să abuzeze. Acum, în România, abuzul se comite tocmai prin menținerea alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin. Solicit Guvernului să ceară Comisiei de la Veneția un punct de vedere privind modificarea legii alegerilor locale acum, spunând adevărul: modificările propuse – alegerea primarilor și a președinților CJ în două tururi de scrutin – vor aduce competitivitate și reprezentativitate și vor contribui la deschiderea pieței politice din România. Astfel de modificări, în interesul oamenilor și al însănătoșirii vieții politice prin eliminarea monopolului politic al PSD și PNL, pot fi aduse oricând, chiar și cu 6 luni înaintea alegerilor. Prim-ministrul Dacian Cioloș este dator să încerce modificarea legii în Parlament, astfel încât primarii și președinții CJ să fie aleși din două tururi de scrutin, iar pragul electoral de 5% (pentru consilii locale și Parlament) să fie eliminat, așa cum au cerut și oamenii care au ieșit în stradă și așa cum a scris în primul program de guvernare”, declară Macovei. – PROMPT MEDIA

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.