Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea ”Pachetului anual privind Extinderea Uniunii Europene”

București: Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea ”Pachetului anual privind Extinderea Uniunii Europene”

DISTRIBUIȚI

 mae141087– 12112015  –  Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea, la 10 noiembrie 2015, de către Comisia Europeană, a ”Pachetului anual privind Extinderea Uniunii Europene” care cuprinde ”Strategia pentru extinderea UE”, precum şi rapoarte de progres pentru fiecare dintre statele candidate şi potenţialii candidaţi.

Pachetul reprezintă primul exerciţiu de acest tip al actualului colegiu al Comisiei Europene şi se bazează pe o nouă metodologie de evaluare, în vederea creşterii transparenţei procesului şi a unei mai bune orientări a statelor candidate şi a potenţialilor candidaţi în pregătirea pentru aderarea la UE.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe salută reconfirmarea importanţei acordate politicii de extindere a UE, ca instrument politic al Uniunii care a contribuit şi contribuie nemijlocit la promovarea păcii, securităţii, stabilităţii şi prosperităţii in Europa şi care oferă, de asemenea, oportunităţi sporite economice şi comerciale atât Uniunii, cât şi statelor care aspiră la aderare.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că prezentul pachet de evaluări ale Comisiei trebuie înţeles ca un instrument practic, de sprijin nemijlocit şi de stimulare a reformelor atât de dificile şi de complexe pentru statele candidate şi potenţialii candidaţi. MAE evaluează că statele candidate şi potenţialii candidaţi au nevoie, mai mult ca oricând, de un mesaj politic de sprijin din partea UE în direcţia avansării procesului de extindere, aspect cu atât mai important pe fondul crizelor complexe din vecinătatea estică şi sudică a Uniunii Europene, în mod deosebit criza migraţiei, care a afectat în mod direct Balcanii de Vest şi Turcia. Toate aceste provocări necesită un răspuns angajant, coerent şi solidar din partea UE.

Domeniile care vor fi urmărite cu prioritate de către Comisia Europeană în evaluarea partenerilor vizează statul de drept şi drepturile fundamentale (funcţionarea sistemului judiciar, combaterea corupţiei şi a crimei organizate, libertatea de expresie), guvernanţa economică şi competitivitatea, reforma administraţiei publice. Evaluarea Comisiei acordă, în acest an, o atenţie suplimentară criteriului economic şi  mecanismelor de cooperare regională, în special în ceea ce priveşte conectivitatea, problematica energiei şi a transporturilor.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea continuării procesului de extindere şi subliniază importanţa îndeplinirii integrale a criteriilor de aderare la UE, cu accent asupra criteriului politic, a respectării drepturilor fundamentale, inclusiv a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, pentru avansarea parcursului european al statelor din regiune.

Ministerul Afacerilor Externe va contribui activ la dezbaterile de la nivelul Consiliului UE pe marginea propunerilor avansate de Comisia Europeană şi reiterează susţinerea fermă a României pentru politica „uşilor deschise” a UE în favoarea tuturor statelor care au voinţa şi capacitatea de a îndeplini toate criteriile de aderare la UE, cu respectarea principiului meritelor proprii. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.