Acasă Externe China: România cere Chinei o mai intensă cooperare bilaterală pe domeniul agricol

China: România cere Chinei o mai intensă cooperare bilaterală pe domeniul agricol

DISTRIBUIȚI

141329 – 25112015 – Viceprim-ministrul și ministru al Economiei, Comerţului și Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Costin Borc, au participat marţi 24 noiembrie a.c., la cea de-a patra ediţie a Summitului China – Europa Centrală și de Est desfășurat în localitatea chineză Suzhou. Gazda evenimentului a fost Premierul Li Keqiang care, alături de liderii celor 16 state din zona Central și Est europeană au stabilit priorităţile de dezvoltare a cooperării, în special în plan economic, pe perioada următorilor ani și au analizat evoluţiile în implementarea proiectelor deja agreate.

Cu acelasi prilej, cei doi oficiali români au avut o întrevedere premierul chinez, în cadrul căreia șeful delegaţiei române a înmânat o scrisoare din partea prim-ministrului Dacian Ciolos.

Vicepremierul Borc a subliniat interesul României pentru concretizarea iniţiativelor și proiectelor aflate pe agenda bilaterală romano-chineză, în special în domeniile energetic, al infrastructurii de transport, în realizarea unor proiecte pilot în domeniul comuncaţiilor și IT, care să pună mai bine în valoare potenţialul creativ din România și capacitatea de extindere a acestor proiecte la necesarul pieţei din regiunea Mării Negre și a Europei de Sud Est.

De asemenea, Costin Borc a solicitat o mai intensă cooperare bilaterală pe domeniul agricol, pentru a permite o evoluţie mai eficientă a exporturilor românești către China, precum și diversificarea iniţiativelor din domeniul turismului. Premierul chinez a apreciat atât mesajul premierului român cât și propunerile pragmatice prezentate. În cadrul discursului susținut la reuniunea plenară, șeful delegaţiei române a subliniat preocuparea noului guvern de la București pentru concretizarea agendei ambiţioase a cooperării China – Europa Centrală și de Est, în special prin includerea potenţialului de hub regional al României în traseele viitoare de transport multimodal de mărfuri între China și Europa. În mod deosebit au fost evidenţiate posibilităţile de dezvoltare a infrastructurii în Portul Constanţa și în bazinul Dunării. De asemenea, vicepremierul Borc a susţinut iniţiativa preluării de către România a coordonării Grupului sectorial dedicat cooperarii pe domeniul energetic între China și cele 16 ţări din regiune. O subliniere importantă a Ministrului roman al Economiei, Comerţului și Relaţiilor cu Mediul de Afaceri se referă la atragerea de resurse regionale, resurse ale Uniunii Europene precum și din partea Chinei, pentru punerea în valoare cât mai eficientă a potenţialului creativ pe domeniul IT și al noilor tehnologii în domeniul comunicaţiilor, societăţii informaţionale și energiei, utilizând capacităţi deja lansate sau în curs de consolidare în România. – PROMPT MEDIA

foto:click.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.