Acasă Centru Harghita Harghita: De patru ori mai mulți urși în Harghita

Harghita: De patru ori mai mulți urși în Harghita

DISTRIBUIȚI

 03a Situatua ursilor - daune141276 – 23112015 –  Grupul de analiză și sinteză al Consiliului Județean Harghita a pregătit un material informativ despre populația urșilor din județ, daunele provocate de animalele sălbatice și cota de împușcare.

Conform unui studiu s-a stabilit că numărul optim de urși în județul Harghita este de 340 de exemplare. Datele obținute de la asociațiile de vânătoare din județ arată că numărul urșilor este cu 1.010 exemplare mai mare. Astfel, numeroși urși ajung în teritoriile locuite de oameni pentru a-și procura hrană, iar adesea întâlnirea dintre urs și om se soldează cu daune. Anul trecut, în județul Timiș s-a aprobat împușcarea a 16% din populația de urși, în timp ce în județul Harghita de doar 3,9%.

”Procesul de analizare a situației urșilor este destul de complicat, deoarece există numeroase păreri contradictorii. Info-graficele prezintă informații esențiale care pot contribui la identificarea și rezolvarea cât mai eficientă a problemelor și situațiilor create în urma daunelor produse de urși”, a afirmat Bencze László din cadrul Grupului de analiză și sinteză.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a solicitat de mai multe ori găsirea de soluții pentru aceste probleme și încearcă prin toate mijlocele introducerea în raportul de revizuire al strategiei proiectului Natura 2000, a aspectelor cu privire la victimele provocate în urma atacurilor urșilor. La ședința Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) a Comitetului Regiunilor (CoR) din data de 20 noiembrie, președintele consiliului județean a solicitat grupului Partidului Popular European luarea de măsuri care să conducă la rezolvarea problemelor cauzate de daunele provocate de animalele sălbatice. De asemenea, este dificilă modificarea acelor prevederi care se află în faza de aplicare, fracțiunile politice se confruntă doar în privința aspectelor care vizează politica și nu și în cazul problemele din viața de zi cu zi. Borboly Csaba s-a consultat în această chestiune și cu membrul fracțiunii luxemburgheze Roby Biwer, din partea căruia a primit asigurări că va încerca să introducă în raportul său la capitolul de prevenire a conflictelor, partea cu ”vătămările corporale”.

”Introducerea acestor aspecte în platforma Uniunii Europene este foarte dificilă, iar cu această ocazie solicit UDMR-ului să sprijine aceste demersuri în cadrul Partidului Popular European, astfel ca grupului acestuia să poată să-și asume sprijinirea propunerii în cadrul Comitetului Regiunilor”, a afirmat Borboly Csaba. –  PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.