Acasă Bucuresti-Ilfov Ilfov Ilfov: Tinerii liberali ilfoveni au marcat comemorarea deținuților politici torturați în timpul...

Ilfov: Tinerii liberali ilfoveni au marcat comemorarea deținuților politici torturați în timpul regimului comunist

DISTRIBUIȚI

foto Memorial141269 – 23112015 –  Sâmbătă, 21 noiembrie, TNL Ilfov a organizat ediția a doua a ”Memorialului Fortul 13 Jilava”, invitat special, la evenimentul desfășurat la Palatul Parlamentului, fiind Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

Evenimentul, după cum a amintit președintele PNL Ilfov, Marian Petrache, a marcat comemorarea deținuților politici torturați în timpul regimului comunist, mai ales a celor care au îndurat regimul de detenție de la Fortul 13 Jilava, una dintre multele închisori comuniste. Pentru liberali, care au avut mii de deținuți în închisorile comuniste, mesajul anticomunist și antitotalitar e o datorie istorică, a declarat Petrache.

Evenimentul, organizat sub deviza ”Suferință, credință și speranță”, a fost structurat în două etape: În prima parte a fost susținută o conferință găzduită la Palatul Parlamentului, desfășurată în sala de grup a PNL, iar în a doua parte purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, Cristian Micu, a fost ghidul a peste 150 de persoane care au încercat să înțeleagă condițiile și tratamentele pe care le-au suportat cei care erau considerați dușmanii regimului comunist.

Fortul 13 Jilava se află în perimetrul actualului penitenciar din sudul Bucureștiului, pe raza administrativă a comunei Jilava, în apropierea drumului ce leagă capitala de Giurgiu. Fosta închisoare face parte din rețeaua de 18 forturi realizate la finalul secolului al XIX-lea din ordinul Regelui Carol I, pentru a constitui o centură de apărare a orașului împotriva unui posibil atac otoman. Cu toate acestea, rețeaua defensivă nu a fost utilizată niciodată pentru scopul inițial din cauza progresului tehnicii militare, care le-a făcut inutilizabile în condiții de război.

Fortul este construit sub pământ, până la o adâncime de zece metri, iar pământul rezultat în urma lucrărilor a fost utilizat la înălțarea zonei din jurul construcției. După eliberarea deținuților politici în 1964, închisoarea fost utilizată numai pentru cei de drept comun, existând inclusiv o secție pentru cei minori. În 1967 s-a înființat o nouă secție, cea pentru ”deținuții înrăiți și recalcitranți” din celelalte penitenciare din țară. În anii `70, odată cu construirea actualului penitenciar, fortul a fost abandonat treptat. Un ultim episod în care celulele sale au fost utilizate pentru întemnițarea pe criterii politice a fost în decembrie 1989, când câteva zeci de bucureșteni au fost aduși și închiși într-una dintre camere Fortului 13 Jilava. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.