Acasă Opinii/Analize Premier tehnocrat, Guvern de uniune naţională

Premier tehnocrat, Guvern de uniune naţională

DISTRIBUIȚI

palat-victoria-guvernEDITORIAL SORIN ROSCA STANESCU

 140930 – 04112015  –

 Chiar aşa? Absolut. Partidul Naţional Liberal nu este pregătit să preia guvernarea cu câteva luni înaintea primelor alegeri. Iar PSD nu este pregătit să continue. Aşadar, temporar, a fost realizată o remiză politică. Iar demisia lui Victor Ponta deschide calea unei soluţii, singura de altfel, care poate fi agreată de toţi. Va fi un Guvern menit să gestioneze România până la finele anului viitor. Când, din nou, vom avea un Guvern politic.

Victor Ponta a demisionat. Tardiv. Dar, în fine, a făcut-o. Pretextul este că, marţi seară, după declanşarea manifestaţiei din Bucureşti, i-ar fi cerut lui Oprea să facă gestul de onoare. Iar domnul Gabriel Oprea a refuzat. În această situaţie, vezi Doamne, domnul Victor Ponta nu a mai avut încotro. Iar despre demisie, prima dată a vorbit Liviu Dragnea. Oficial. Deşi, conform Constituţiei, acest act al demisiei trebuie îndreptat către preşedinte. Dar asta este! Guvernul a căzut. Va mai funcţiona târâş-grăpiş până la instalarea altuia nou. Ce fel de guvern vom avea?

Cu o fuziune începută, dar neterminată, cu două partide într-unul singur, care încă funcţionează în baza unui algoritm şi nu a unei competiţii între persoane, cu o propunere de premier în persoana lui Cătălin Predoiu, pe care vechii liberali o contestă, mârâind către tandemul Gorghiu – Blaga şi cu doar câteva luni înaintea primelor alegeri, pentru liberali ar fi extrem de periculos să-şi asume, în acest moment, guvernarea. Şi, mai ales, ar fi păgubos pentru români. Pentru cei mai mulţi români care, aşa cum se manifestă, ne arată că doresc o pauză. O pauză în raport cu politicienii. Un timp rezonabil în care să nu-i mai vadă la Palatul Victoria.

Pe de altă parte, nici pentru PSD nu este bine să-şi asume guvernarea într-o perioada preelectorală, după toate criticile şi contestaţiile pe care le-a avut de înfruntat şi în condiţiile în care este, realmente, greu să formeze, peste noapte, o nouă echipă pentru Palatul Victoria. Dar la fel ca şi în cazul PNL, din nou, dacă am avea un Guvern politic, de asta dată de stânga, cu PSD-işti în posturi ministeriale, cei care vor pierde cel mai mult sunt cetăţenii.

Cetăţenii pierd cel mai mult şi într-o ipoteză şi în cealaltă, din simplul motiv că acum, un Guvern politic nu ar detensiona situaţia, ci dimpotrivă, ar tensiona-o. Iar România are nevoie, mai mult decât oricând, de stabilitate. Şi dacă se poate, de cât mai multă unitate. Iar alegerile din 2016 este bine să se desfăşoare cu un arbitru imparţial, în calitate de organizator şi, dacă se poate, fără a fi repetate experienţele anterioare, cu bani negrii viraţi de Guvern, pentru a dirija rezultatele.

Aşadar, logica formală dictează soluţia pe care am sintetizat-o în titlu. Un premier din afara partidelor şi un Guvern de specialişti susţinut, atât de stânga, cât şi de dreapta.

Ceea ce nu înseamnă că nu am putea avea, în aceste condiţii, şi alegeri anticipate. Parlamentare. Pentru a scurta perioada în care, la Palatul Victoria, va funcţiona un Guvern de tehnocraţi. Şi pentru a grăbi o clarificare politică, care ar putea da o soluţie stabilă şi mai bună pentru viitorii ani.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.