Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru: ” Nu mai jucaţi cazul Georgiei la...

Strasbourg: Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru: ” Nu mai jucaţi cazul Georgiei la nivel politic”

DISTRIBUIȚI

 141367 – 26112015 – Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a subliniat faptul că Uniunea Europeană trebuie să aibă o abordare diferenţiată pentru ţările din Parteneriatul Estic care îşi doresc consolidarea cooperării cu Uniunea. Declaraţia eurodeputatului Victor Boştinaru a fost făcută în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în contextul dezbaterilor asupra discuţiilor privind liberalizarea vizelor pentru cetăţenii georgieni şi revizuirea Politicii Europene de Vecinătate. Dezbaterea a fost susţinută în prezenţa Comisarului European pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

Victor Boştinaru: ”Revizuirea Politicii Europene de Vecinătate a fost prezentată săptămâna trecută. Aceasta are ca obiectiv revitalizarea relaţiilor Uniunii Europene cu vecinii săi, iar în acest context, ar trebui să dăm un nou imbold Parteneriatului Estic sau cel puţin, să avem o abordare diferenţiată faţă de ţările care se arată disponibile să consolideze cooperarea cu UE. Georgia face mari eforturi în acest sens şi trebuie să sprijinim şi să fim alături de ţara şi poporul care au arătat o atitudine pro-europeană. Georgia este un partener important pentru Uniunea Europeană în regiunea Mării Negre şi este şi un partener loial în contextul dramatic.

După semnarea Acordului de Asociere, Georgia a făcut progrese cu reforme, inclusiv în ceea ce priveşte planul de acţiune referitor la liberalizarea vizelor. Sper că următorul raport de progres va reflecta acest lucru iar cetăţenii georgieni se vor putea bucura de un regim fără vize. Însă, stabilitatea acestei ţări nu trebuie să fie considerată de la sine înţeleasă. Trebuie să oferim orice tip de asistenţă pentru a sprijini Georgia dar şi să reafirmăm dreptul Georgiei la suveranitate teritorială, mai ales când avem în vedere acţiunile Rusiei lansate în 2008 şi continuate cu semnarea tratatului cu regiunile separatiste Abhazia şi Osetia. De asemenea, să nu uităm că şi Georgia trebuie să-şi asigure propria stabilitate internă printr-un mediu intern stabil şi acorduri între toate partidele politice pentru principalele reforme.”

Totodată, în cadrul dezbaterii, Boştinaru a făcut un apel către eurodeputaţii Partidului Popular European: ”Fac de asemenea un apel către PPE. Vă rog să nu mai jucaţi cazul Georgiei la nivel politic, pentru că astfel nu ajutăm Georgia, ci duşmanii săi!” – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.